2010 yılında bazı okulların talepleri doğrultusunda temizlik ürünleri üretmeye başlayan bir meslek lisesi, öğretmen kadrosunun birikimi ile 15 yıl içinde ürün çeşitliliğini 21’e çıkararak el sabunu, yüzey temizleyici, cam suyu ve dizel araçlar için egzoz sıvısı gibi ürünler üretebilir hale geldi. Üretim yapan öğrenciler, bu süreçte hem deneyim kazanıyor hem de maddi gelir elde ediyor.
“Radyatör Temizleyici Üzerine Çalışma Yapıyoruz”
Arif Molu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi Bölüm Şefi Yaşar Yağmur, AA muhabirine üretim hattını okuldan fabrikaya dönüştürdüklerini aktardı.
Yağmur, ürün yelpazesini talepler doğrultusunda genişletebileceklerini belirterek, “Başlangıçta okullar ve resmi daireler için temizlik malzemeleri üretmekti. Şu anda 21 çeşit ürünümüz var. Farklı istekler olması durumunda yeni ürünler de üretebiliriz. Şu an radyatör temizleyici üzerine çalışıyoruz.” dedi.
“Yıllık 1000 Tona Yakın Egzoz Sıvısı Satışımız Oluyor”
Yağmur, çeşitli ürünlerin üretilmesinin öğrencilere önemli bir deneyim sağladığını vurguladı.
Aynı zamanda araçlar için de üretim yaptıklarını belirten Yağmur, şunları ekledi:
“Ağırlıklı olarak el sabunu, yüzey temizleyici, genel temizlik ürünleri, kolonya ve cam suyu ile dizel araçlar için egzoz sıvısı üretiyoruz. Bu ürünü Büyükşehir Belediyesinin otobüslerine, resmi kurumlardan bazı tır filolarına ve köylerdeki traktörler için çiftçilere sağlıyoruz. Son 2-3 yıldır 3,5-4 milyon lira civarında ciromuz var. Bu, tüm ürünlerimizden elde ettiğimiz gelirdir. Yıllık 1000 tona yakın egzoz sıvısı satışı gerçekleştiriyoruz. Diğer ürünlerden ise yaklaşık 20-30 ton arasında satış yapıyoruz.”
Yağmur, kimya bölümünde eğitim alan 60 öğrencinin dönüşümlü olarak 20’li gruplar halinde satışlardan gelir elde ettiğini ifade etti.
Ürünlerinin kalitesini vurgulayan Yağmur, “Biz sanayiye bu işleri yapabilecek eleman yetiştiriyoruz. Laboratuvar ortamında ürün üretimi ve çalışma prensiplerini öğreniyorlar. Okulumuzu sanayi gibi düşünmekteyiz. Öğrenciler kendini geliştirerek ara eleman olarak piyasaya kazandırıyoruz.” şeklinde konuştu.
11. sınıf öğrencisi Emirhan Kök, bu bölümde eğitim almaktan dolayı memnun olduğunu belirtirken, üretilen ürünlerin kendisine iş hayatında gerekli deneyimi kazandırdığını dile getirdi.
“Geleceğime Yatırım Yapmaktan Mutluyum”
11. sınıf öğrencisi Kadir Göğbulut ise okulun sunduğu olanakların kendilerini geliştirdiklerini ifade etti. Hem öğrenim görüp hem de harçlık kazanmanın avantajını yaşadıklarını belirten Göğbulut, “Öğretmenlerimizle birlikte atölyede üretim yapıyoruz. Bu üretim sayesinde harçlığımızı kazanmış oluyoruz. İş bulmakta kolaylık sağlıyor. Geleceğime yatırım yaptığım için mutluyum.” dedi.
Berat Çavuş, okulda yapılan üretimin maddi olarak kendilerine katkı sağladığını belirterek, “Burada ürettiğimiz ile para kazanıyoruz. Anne babamızdan harçlık almak zorunda kalmıyoruz. Okulda üretim yaparak mezuniyet sonrası bildiğimiz işte çalışmış olmanın avantajını yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı. (AA)