Liselere Geçiş Sistemi ve WhatsApp Soru Skandalı
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) 15 Haziran’da gerçekleştirildi. Sınav sırasında bir WhatsApp grubunda soruların paylaşıldığı ortaya çıktı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sınav sırasında soruların yayımlandığını kabul etti.
İncelenen bilgiler, WhatsApp grubunda paylaşılan içeriklerin sözel sınav soruları olduğunu gösterdi.
Bakanlık, bu durumun sayısal sınavın devam ettiği esnada gerçekleştiğini belirterek sınav güvenliğinin tehlikeye girmediğini savundu.
Sayısal oturum, 11.30’da başlayıp 12.50’de sona erdi.
Soruların 11.57’de paylaşılmasının ve bu soruların sözel olması nedeniyle sınavda güvenlik zaafiyeti olmadığı iddia edildi.
Sınavda 719 birinci çıkınca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin eleştirilere 15 Temmuz’da yanıt verdi:
“Anlatıyoruz, bunu söylüyoruz. Yani çok özür diliyorum. Geri zekalıya anlatır gibi tane tane anlatıyoruz.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Proje Okul Yönetmeliği ile ilgili olarak Danıştay’a başvurularından önce LGS skandalı hakkında bir kez daha değerlendirmelerde bulundu.
Organize Ekip İddiası
Özçağdaş, Bakan Yusuf Tekin’in 21 Temmuz’da LGS skandalı kapsamında soruşturma açılan 29 kişinin görevden uzaklaştırıldığını açıklamasını, skandala ilişkin organize bir ekibin varlığına işaret olarak yorumladı.
Ayrıca MEB Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk’ün görevden alınmasını hatırlatan CHP’li Özçağdaş, “LGS sınavı başından itibaren söylediğim gibi sadece tam puan alan öğrenciler üzerinden tarif edilemez. Asıl mesele Bursa’da, İstanbul’da, Adana’da, Türkiye’nin dört bir yanında Bakan’ın da kabul ettiği gibi organize ekiplerin sınav sorularını önceden almış olmalarıdır.” dedi.
Özçağdaş’ın açıklamaları şöyle:
- “963.000 çocuğumuzun girdiği LGS sınavında bizzat Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu iddialar ve gerçekler dokümanında ortaya konulduğu gibi gerek sözel gerekse sayısal sorular, daha sınav bitmeden sınavda olmayan kişilerce yayınlanmıştır.”
- “Bakan bunu kabul etmektedir. Bakanlık bunu kabul etmektedir. İlk açıklamalarında sözel sınavı bittikten sonra açıklandı iddiaları yine kendi açıklamalarıyla sayısal devam ederken sayısal sorularının sınavda yer almayan kişilerce paylaşıldığı yine Bakanlık tarafından kabul edilmiştir.”
- “Dün Sayın Bakan’ın yaptığı açıklamaya göre 29 kişiye soruşturma açılmıştır. Bunların arasında öğretmen olmayanlar, idareciler ve güvenlikçiler vardır.”
- “Yani organize bir grup vardır ve bunların arasından yine Bakanlığın açıklamasına göre tutuklananlar vardır.”
- “Yine bu yaşananların sonunda görevden alınmış bir Bilgi İşlem Genel Müdürü vardır. Defalarca talep etmemize rağmen açıklanmayan istatistikler önce 2,5 sayfa dün 10 sayfa ama önceki yılların çeyreği bile olmayan basitlikte kamuoyunu yanıltacak şekilde paylaşılmaktadır.”
- “Asıl mesele Bursa’da, İstanbul’da, Adana’da, Türkiye’nin dört bir yanında Bakan’ın da kabul ettiği gibi organize ekiplerin sınav sorularını önceden almış olmalarıdır.”
- “Bu sınava giren 963.000 çocuğumuz adına proje okullar denilen ülkenin nitelikli sonuç alabilecek güçlü geleneği olan okullarına girmek için yarışıyorlar.”
Tekin, Bilgi İşlem Müdürü Öztürk‘ün görevden alınmasını şu şekilde açıklamıştı:
“Kendisini yeni bir görev atamadık. Havuzda bakan danışmanı olarak devam edecek göreve. Dokuz yıldır aynı işi yapan bir kişi de kurumsal körlük dediğimiz bir şey oluştu. Kendisiyle de daha dün sabah mesajlaştık, haberleştik. Hiçbir problemimiz yok. Çok sevdiğim, çok değer verdiğim bir kardeşim. Mutlaka başka pozisyonda değerlendireceğiz onu biz.”
Tekin, ayrıca 29 kişinin görevden uzaklaştırılmasıyla ilgili olarak şu sözleri sarf etti:
“Bunun içinde farklı kamusal görevliler var. Öğretmen dışında polis memurları, hizmetli personel ve okul yöneticisi de var. O arkadaşlarımızın hepsi soruşturmanın selameti açısından valilik tarafından görevden uzaklaştırılmış durumda.”