1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kuyumcudan Alışverişte Kimlik Krizi! Tedirginlik Artıyor

Kuyumcudan Alışverişte Kimlik Krizi! Tedirginlik Artıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuyumculardan 185 bin lira ve üzerindeki alışverişlerde kimlik ibrazı zorunluluğu getirilmesi, bu bilgilerin ise 8 yıl boyunca saklanması gerektiği yönünde bir düzenleme oluşturdu. Bu gelişme, birçok müşteriyi tedirgin ederken, bazıları kimliklerini paylaşmak istemeyerek alışverişten vazgeçiyor ya da kayıt dışı işlemlere yöneliyor.

8 YIL BOYUNCA SAKLAMAK ZORUNLU

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, belirlenen 185 bin liralık limitin değiştirilmesi gerektiğini savunarak, bu sınırın 500 bin lira olması gerektiğini ifade etti. Özboyacı, günümüzde bu limitin 60 gram altına karşılık gelirken, şu anda bu miktarın 54 gram altına düştüğünü belirtti. “Tasarrufunu değerlendirmek isteyen biri dükkana gelse 2 tane 30 gramlık burma alsa, bu 60 gram eder. 30 bin TL’nin üzerindeki işlemler zaten bankadan geçiyor. Bankadan geçtiği için biz müşteriye fatura kesiyoruz. Faturada tüm bilgilerin yer almasına rağmen, ayrıca kimlik alıp 8 yıl saklamanızı istemek abes.” dedi.

iStock-969575406

VATANDAŞ KİMLİK VERMEK İSTEMİYOR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı, İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (İMKUSAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, vatandaşların altın alırken duyduğu tedirginliğin altını çizdi ve limitin 500 bin lira olması gerektiğini ifade etti.

Altın-6

Yıldırımtürk, 5 adet Cumhuriyet altını ve 5 adet altın bilezik alımının toplamda 200 bin lirayı bulduğunu belirterek, bu miktardaki bir alışverişte niçin kimlik istendiğini sorguladı. “Rakam yüksek olduğunda kimlik istenilince vatandaşlarda kaygı olmuyor. Ancak kuyumcudan 3-5 parça alışveriş yaptığında ve 185 bin TL’yi aştığında ‘kimlik vereceksiniz’ dendiğinde bu caydırıcı hale geliyor ve kayıt dışılığı artırıyor.” şeklinde konuştu.

thumbs_b_c_e8332e7fffa1898bdf8d3b83964a185c

SEKTÖRE SORULMALI

Yıldırımtürk, bu tür düzenlemelerin sektöre danışılarak yapılması gerektiğini savunarak, “Banka üzerinden yapılan alışverişlerde fatura ve fiş kesiliyor ve kayıt altına alınıyor. Kayıt dışılık sadece kuyumculuk sektöründe değil.” dedi. Ayrıca altının daha gizli bir tasarruf aracı olduğuna dikkat çekti. “Altını fon şeklinde ya da sertifika olarak alırsanız, bu durumda kayıtlı olur. Şu anki altın alışverişlerinde fatura kesmemeyi gerektirecek bir durum yok.” ifadelerini kullandı.

Altın-9

ALTIN NE KADAR OLACAK?

Yıldırımtürk, altın fiyatları hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Donald Trump’ın açıklamalarının piyasalarda tedirginlik yarattığını vurgulayan Yıldırımtürk, ons altın fiyatlarının 3 bin dolara ulaşabileceğini belirtti. Yurt içinde vatandaşların enflasyondaki gelişmelere dikkat ettiğini, paralarının değerini korumak için altın aldığını dile getirerek, kuyumcularda altın fiyatlarının 3500 TL civarında olduğunu söyledi. Önümüzdeki günlerde bu fiyatın 3750 TL’yi geçeceğini, yıl sonunda ise 4.250-4.350 TL seviyelerine ulaşabileceğini öngördüğünü belirtti.

Kuyumcudan Alışverişte Kimlik Krizi! Tedirginlik Artıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks