Pazar ve marketlerde kilosu 100 liradan satışı yapılan taze kayısının kurusunun fiyatı, şarküteri, kuruyemişçi, pazar ve internet alışveriş sitelerinde bin lirayı aşmış durumda.
TÜİK’in bu yıla dair bitkisel üretim tahminine göre, kayısı üretiminde geçen yıla göre yüzde 65’lik bir düşüş bekleniyor.
Zirai donun etkili olmadığı bölgelerde yetişen kayısılar, bugünlerde pazar ve marketlerde ortalama 100 liradan satılmakta.
Taze tüketim ve reçellik amacıyla talep gören kayısının, özellikle Malatya, Elazığ, Sivas ve Kahramanmaraş gibi üretim merkezlerinde zirai don nedeniyle neredeyse hiç kayısı bulunmaması, kurusunun fiyatının nisan ayından bu yana sürekli artmasına sebep oldu.
Ucuz taze kayısı, pahalı kuru kayısının ilgi görmemesine neden oldu
Bursa’daki pazar, şarküteri ve marketlerde ise kuru kayısının fiyatı 800 ila bin lira arasında değişiyor. Adeta altınla yarışan kuru kayısının kilosu, 4 kilosu ile bir gram altın alınabilmesine olanak tanıyor.
Nilüfer ilçesindeki bir şarküterinin sahibi Fatih Karagöz, zirai don nedeniyle kayısılardaki kayıpların, kurusunun fiyatlarını artırdığını ifade ederken, “Artık yeterli ürün de gelmiyor. Kilosunu 800 ila bin lira arasında değişen fiyatlardan satıyoruz. Bu fiyatlardan talep de çok görmüyor. Şu anda ucuza tazesi varken pahalıya kurusu ilgi çekmiyor” diye belirtti.