1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kurban Eti Saklama Hataları: Zehirlenmeye Dikkat!

Kurban Eti Saklama Hataları: Zehirlenmeye Dikkat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etlerinin doğru bir şekilde muhafaza edilmesi gerektiğine dair önemli uyarılarda bulundu. Osman Yardımcı, “Etin sıcaklığı ve poşetin havasızlığı birleşince et yanıyor, yeşeriyor ve bu durum insanı zehirlenmeye kadar götürebilir” diyerek dikkat çekti.

2-3 SAATTE BİR TERS DÜZ EDİLMELİ

Yardımcı, kesilen etlerin serin ve hava alabilen bir yere yayılarak bekletilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Etler üst üste gelmeyecek şekilde 2-3 saatte bir ters düz edilmeli. Bunun yapılmasındaki en büyük fayda üzerindeki bakterileri atması ve eti yumuşak yapması” şeklinde konuştu.

Ayrıca, etlerini kasapların dolaplarında bekletebileceğini belirten Yardımcı, “Etler ters düz edildikten sonra kasalara konularak dolaba yerleştirilmeli. İmkanı olan vatandaşlarımız, etleri 1 günlüğüne kasabın dolabında dinlendirebilir” ifadelerini kullandı.

‘POŞETTE DEĞİL, AÇIK KAPTA SAKLAYIN’

KURBAN-ETINI-HEMEN-POSETLEMEYIN_753297_222329

Evde et saklayacak vatandaşlar için önerilerde bulunan Osman Yardımcı, “Eti ayırdıktan sonra poşetle dolaba koymayın. Ağzı açık plastik kaplarda veya buzdolabı kasalarında saklayın. Derin donduruculara konulacaksa eğer et dinlendirildikten sonra, buzdolabı poşetlerine dikkatli yerleştirin. Ayrıca ihtiyaca göre parçalayıp tüketilecek miktarda dondurun” diye belirtti.

KURBAN-ETINI-HEMEN-POSETLEMEYIN_753298_222329

Etin işlenmesi sırasında uzmanlık gerektiğini vurgulayan Yardımcı, “Kasaplar profesyonelce işler. Vatandaş evde kendi parçalamaya kalkarsa daha çok fire verir, et çöpe gider ya da bu işlem sırasında kişi elini kesebilir. Ustaysa yapabilir ama değilse kasaba götürmek daha bereketli olur” şeklinde konuştu.

‘KURBANLIK ALIRKEN DİNİ VECİBELERE DİKKAT EDİN’

KURBAN-ETINI-HEMEN-POSETLEMEYIN_753296_222329

Kurbanlık seçiminde vatandaşların dini vecibelere uygun hareket etmeleri gerektiğini söyleyen Osman Yardımcı, “Yaşını doldurmamış hayvan kurban olmaz. Dinimiz zorlama yapmaz, gücün varsa kes diyor. Gösteriş için değil ibadet için yapılmalı. Belediyelerin belirlediği yerlerde veteriner kontrolünde kesim yapılmalı” uyarısında bulundu.

KURBAN-ETINI-HEMEN-POSETLEMEYIN_753294_222329

Siparişle alınan kurbanlar konusunda da uyarılarda bulunan Yardımcı, bazı zincir marketlerde bayramdan önce kesim yapıldığını ifade ederek, “Bayramın ilk günü elimize gelen etler arasında kurban eti gibi görünmeyen vakalar oldu. Küçükbaş hayvanı ‘mini koç’ diye satıyorlar. Böyle bir şey olmaz, ‘mini koç’ diye bir terim yok. Vatandaşlar bu konuda dikkatli olmalı” dedi.

(DHA)

Kurban Eti Saklama Hataları: Zehirlenmeye Dikkat!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks