1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Sofra İpuçları

Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Sofra İpuçları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban Bayramı’nda geleneksel yemek alışkanlıklarının, sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, artan et, tatlı ve hamur işi tüketiminin birçok kişide sindirim problemlerinden kilo artışına, tansiyon yükselmesine kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade etti.

Bayram sofralarında sıkça yer alan kırmızı et, içeriğindeki yüksek protein ve demir ile sağlıklı bir besin olmasına rağmen, pişirme yöntemleri nedeniyle sağlıksız hale gelebiliyor.

“ETİ KIZARTMA İŞLEMİ, BAZI ZARARLI BİLEŞİKLERİN OLUŞMASINA YOL AÇABİLİR”

Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, eti yüksek sıcaklıkta uzun süreli pişirmek yerine haşlama, fırınlama veya ızgara yöntemlerini tercih etmenin daha sağlıklı olduğunu belirtirken, “Kızartma işlemi etin içerisindeki yağın doymuş yağ oranını artırır ve sindirimi zorlaştırır. Aynı zamanda bazı zararlı bileşiklerin oluşmasına yol açabilir. Etin yanında bol yeşillikli salatalara ve limonla tatlandırılmış sebze garnitürlerine de yer verilmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

thumbs_b_c_7ed1bb834461c00ca19b395088c36242

“BU BASİT AMA ETKİLİ ALIŞKANLIKLAR, BAYRAM SONRASINDA İYİ HİSSETMEYİ SAĞLAR”

Bayramda değişen yemek düzeninin sindirim sistemine stres yaratabileceğini vurgulayan Dyt. Aksoylu, “Bu yüzden yavaş yemek, lokmaları iyice çiğnemek ve porsiyonları küçültmek, sindirim sürecini kolaylaştırmak adına oldukça etkili yöntemlerdir. Ayrıca öğünleri gün boyu dengeli bir şekilde yayarak mideye aşırı yüklenmemek, sindirim sistemini rahatlatır. Birkaç küçük yürüyüş yapmak da hem sindirim için faydalı olur hem de bayramın yoğunluğundan kaynaklanan yorgunluğu atmaya yardımcı olur. Bu basit ama etkili alışkanlıklar, bayramda rahat bir şekilde yemek yemeyi ve bayram sonrasında da iyi hissetmeyi sağlar” dedi.

“TATLI VE HAMUR İŞİ TÜKETİMİNDE DENGE ŞART”

Dyt. Aksoylu, tatlı tüketimi hakkında ise, “Tatlılar bayramların vazgeçilmezi olsa da, kontrolsüzce tüketildiğinde sağlığımıza zarar verebilir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyve içerikli tatlılar kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur ve kilo alımını engeller. Özellikle şerbetli tatlıların yoğun şeker içeriği, insülin seviyesini hızla yükseltip ardından ani düşüşlere neden olabilir. Bu da hem yorgunluk yaratabilir hem de metabolizmayı olumsuz etkileyebilir. Günde bir porsiyon tatlı yeterlidir ve bu tatlıyı ana yemekten en az 2 saat sonra yemek, sindirimi daha verimli hale getirebilir. Bayramda tatlı tüketimi keyifli olsa da, her şeyde olduğu gibi dengeli olmak önemlidir.” şeklinde konuştu.

thumbs_b_c_acc5ddf6d38a87a6282101559d92068e

(DHA)

Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Sofra İpuçları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks