Adana’da Kurban Bayramı dolayısıyla kesilen kurbanlıkların kelle ve paçaları, kış aylarında şifa niyetine tüketilmek üzere ocak başında işleniyor. Kozan bölgesinde, aralarında demirci ustalarının da bulunduğu 14 kişilik ekip, bayram sırasında kelle-paça ütüleme alanında görev alıyor.
4 BİN LİRA YEVMİYE
Ustalar, sabah erken saatlerden gece yarısına kadar süren yoğun tempolu kelle ütüleme işlemlerine başlamış durumda. Hava sıcaklığının 35 dereceleri aştığı ve ocak sıcaklığının 100 dereceye yaklaştığı bir ortamda günde yaklaşık 200 kelle ve paçanın temizlendiği belirtiliyor. Ustalar, sıcak havaya rağmen bu mesleği sürdürmenin zor ve meşakkatli olduğunu ifade ediyor. Ortalama 500 TL karşılığında kelle-paça ütümü yapan ustaların günlük yevmiyeleri ise 3 bin 500 ile 4 bin TL arasında değişiyor.
SENEDE 3 GÜN ÇALIŞIYORLAR
Kelle ütme ustası Ramazan Altuntaş, bayramın ilk gününden itibaren yoğun bir tempoyla çalıştıklarını dile getirerek, “Senede sadece 3 gün bu işi yapıyoruz ama çok zorlu geçiyor. Bu odada sıcaklık 100 dereceyi buluyor. Sabah 7’de başlıyoruz, gece 1’e kadar devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bir diğer kelle paça ustası Mustafa Bolat ise mesainin Kurban Bayramı boyunca sürdüğünü vurguladı. Bolat, “Bayram boyunca kelle ve paçalarını bize getiren vatandaşlara hizmet veriyoruz. 14 kişilik bir ekibiz. Sıcakta, odun ateşinde kelleleri ütüp dağlıyoruz. Bu zorlu mesai 3 gün boyunca sürüyor. Yevmiyemiz 3 bin 500 ile 4 bin TL ama bu sıcağa dayanmak kolay değil” şeklinde konuştu. Kışın kelle paça çorbası olarak tüketmek amacıyla kelle ve paçalarını getiren vatandaşlardan Şemşettin Balkız, “Şifa niyetine saklıyoruz” dedi.