Bursa’nın Mudanya ilçesinde, yaklaşık 43 yıldır tarım arazilerini sulamak için kullanılan Ülküköy Göleti, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle son beş altı yıldır yaz mevsiminde ciddi bir kuruma tehdidiyle karşı karşıya kalıyor.
Dedeköy, Hasköy ve Ülküköy mahallelerinde Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret onayı almış tarımsal ürünlerin yetiştiği arazilerin sulanmasında sıkça faydalanılan göletin su seviyesi, kayda değer bir şekilde düşmüş durumda.
Göletteki yüzlerce metrelik su çekilmesi ve tabanda oluşan çatlaklar, drone ile görüntülendi.
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa Ovası’nın verimli topraklarının sebze ve meyve üretimi açısından büyük kıymete sahip olduğunu belirtti.
Dindar, Bursa’nın tarım kenti olduğunu vurgulayarak birçok baraj ve sulama göletinin mevcut olduğunu ifade etti. Bu sulama kaynaklarından birinin de Mudanya ilçesindeki Ülküköy Göleti olduğunu açıkladı.
Dindar, “Tarım amaçlı sulama, iklim değişikliği ve kuraklık gibi nedenlerle gölette su seviyesinin ciddi oranda azaldığını görüyoruz.” dedi ve şöyle devam etti:
“40 yılı aşkın süredir Hasköy, Dedeköy ve Ülküköy mahallelerinde çiftçilerin tarımsal amaçlı kullandığı bir sulama göleti. Son 5-6 yıllık periyotlarda neredeyse kuruma noktasına geliyor. Su, ciddi anlamda çekiliyor. Özellikle yazın kuraklıkla mücadele ediyor. İklim değişikliği ve çevresel risklerin artmasıyla sıcak ve yağışsız geçen yaz aylarında kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Su olmadan tarım yapmamız ve değerli ürünleri yetiştirmemiz mümkün değil.”
“Bölgedeki tarımsal sulama ihtiyacını karşılayamaz duruma geldi”
Dindar, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklık sorununa karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı. “Çiftçimizin burada su için ihtiyaç duyduğu kapasitedeki göleti sulama amaçlı kullanması önem arz ediyor. Bilinçsiz tüketim, kuraklık ve iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanacak tarımsal sıkıntılar, çiftçiyi olumsuz etkileyen bir sürecin içerisine doğru itiyor.” dedi.
Dindar ayrıca, bölgede yetiştirilen tarım ürünleri arasında AB tescili almış coğrafi işaretli ürünlerin de bulunduğunu hatırlatarak, “Buralarda zeytin, üzüm, incir ve şeftali gibi bahçeler var. Bu gölet de bunların sulanmasında kullanılıyor. Dolayısıyla suyun olmadığı bir durumda verimden de bahsedemeyiz.” şeklinde konuştu.
Dindar, iklim değişikliğinin getirdiği olumsuzlukların ürünlerin kalitesini, verimini ve miktarını etkilediğini belirtti. “Ülküköy Göleti’nde su seviyesinin düşmesi ve göleti besleyen kaynaklardaki akışın azalmış olması, o bölgedeki tarımsal sulama ihtiyacını karşılayamaz duruma getirdi.” dedi.
Dindar, önümüzdeki günlerde beklenen yağışların düşmemesi nedeniyle çiftçilerin zor günler geçireceğine de dikkat çekti. “Önümüzdeki süreçte kurak bir yaz geçiriyoruz. Bahar aylarında aldığımız yağışların ani ve metrekareye düşmesi gerekenden fazla olması, toprağı beslemediği gibi barajlarımız için de anlamlı değil.” ifadelerini kullandı.
Dindar, “Bunun yanı sıra, kış aylarında yağan karın barajların sağlıklı dolması için önem taşıdığını biliyoruz. Önümüzdeki 3-4 aylık periyotta anlamlı bir yağışın olması meteorolojik açıdan görünmüyor. Eğer durum böyle sürerse çiftçimizi zor günler bekliyor.” diyerek sözlerini tamamladı.