Körfez ülkeleri, Avrupa ülkelerinin uyguladığı Schengen vizesine benzer bir uygulama getirecek.
Körfez ülkelerine seyahat etmeyi kolaylaştıracak yeni bir turistik vize sistemi yakında hayata geçirilecek. ‘GCC Grand Tours Vizesi’ olarak isimlendirilen bu uygulama, ayrıca ‘Birleşik Turist Vizesi’ veya ‘Birleşik GCC Vizesi’ olarak da adlandırılıyor ve 2023 yılında resmi onayını aldı.
Körfez ülkeleri hangileri? Bu vizeyle hangi ülkelere gidilebilir?
Yeni sistem sayesinde Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeler, tek bir vize ile ziyaret edilebilecek.
Uygulamanın amacı, turistlerin bölge içindeki hareketliliğini artırmak ve birden fazla ülkeyi tek bir seyahatle keşfetmelerine olanak tanımaktır.
Birleşik Turist Vizesi Nedir?
Bu yeni vize türü, Körfez İşbirliği Konseyi bünyesindeki altı ülkeye yalnızca bir başvuru ile giriş izni verecek. Mevcut sistemde, ziyaretçilerin her ülke için ayrı ayrı vize başvurusu yapmaları gerekmekte.
Yeni uygulama ile Körfez İşbirliği Konseyi dışındaki ülke vatandaşları, sadece bir ülkeyi değil, birden fazla ülkeyi de kapsayan seyahat planları doğrultusunda başvuru yapabilecek. Tüm başvurular, ortak bir dijital platform üzerinden gerçekleştirilecek. Bu durum, başvuru sürecini daha pratik hale getirecek ve bürokratik işlemleri azaltmayı hedefliyor.
Vizeye başvurabilmek için seyahatin amacının turizm, kısa süreli konaklama ya da akraba ile dost ziyareti olması gerekiyor. Çalışma izni veya uzun süreli kalışlar bu vize kapsamına dahil edilmeyecek.
Birleşik Turist Vizesi ne zaman uygulanacak?
Körfez İşbirliği Konseyi yetkilileri, vizenin geçerlilik süresini henüz belirlemedi, ancak 30 ile 90 gün arası bir sürede geçerli olmasının planlandığı ifade ediliyor.
Ücretlendirme konusunda resmi bir açıklama yapılmasa da, yetkililer, bu yeni sistemin altı ayrı vize yerine tek bir başvuru ile çoklu ülke ziyaretlerine olanak tanıyacağı için daha ekonomik bir alternatif sunacağını aktarıyor.
Yeni vize sisteminin 2025 yılı sonunda ya da 2026’nın başlarında devreye girmesi bekleniyor.