EBURSA|DIŞ HABERLER Tayland’ın özelliğini taşıyan “Koi Pla” yemeği, dikkat edilmediğinde sağlık açısından ciddi riskler barındırıyor. Bu lezzetli yemek, kıyılmış çiğ balığın çeşitli otlar, baharatlar ve limon suyu ile harmanlanmasından oluşuyor.
BBC’nin haberine göre, Tayland’ın koi balığının yoğun olarak tüketildiği bölgelerde karaciğer kanseri vakalarının oranı oldukça yüksek. Yapılan incelemeler sonucunda, bazı topluluklarda bireylerin %80’inin bu hastalığa yol açabilecek parazitlere maruz kaldığı tespit edildi.
RÖNTGEN SONUÇLARI GÖSTERDİ
İsmi açıklanmayan bir hastanın röntgen görüntülerinde vücudunun parazitlerle kaplı olduğu kaydedildi. Doktorlar, bu durumun konakçının bağışıklık sistemini etkileyen kimyasallar üretmesine neden olabileceğini belirterek, bunun da kronik iltihaplanmaya ve kanser gelişimine yol açabileceğini ifade etti.
Doç. Dr. Narong Khanteekaew, yemeğin neden olduğu riskleri dile getirerek, “Burada ciddi bir sağlık tehdidi mevcut. Ancak kimse bunun farkında değil. Sessiz bir şekilde insanları yok ediyor, tıpkı ağaçtan düşen yapraklar gibi” dedi.

