Kış aylarında denizlerin iyice soğuması ile birlikte balıklar hem çeşitleniyor hem de artan yağları nedeniyle lezzetli hale geliyor.
Protein ve omega-3 açısından zengin olan balıklar, Kasım ayında da mutfakların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Bu dönemde özellikle hamsi, lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik ve uskumru gibi balıklar, lezzetleriyle öne çıkıyor.
Hamsi
Karadeniz’in sembolü hamsi, bu yıl bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor. Bazı şehirlerde kilosu 50 liraya kadar düşen hamsi, sofraları süslerken kalsiyum, fosfor ve D vitamini açısından zengin oluşuyla da ön plana çıkıyor. Kasım ayı, hamsinin en lezzetli ve iri olduğu dönemlerden biri.
Lüfer
Hamsi’nin yanı sıra lüfer de Kasım ayında sofralarda yerini alıyor. Boğaz’ın kraliçesi olan ve etiyle meşhur lüfer, bu dönemde hem artıyor hem de lezzetini artırıyor. Hem kalp sağlığına hem de beyin gelişimine fayda sağlayan lüfer, balık severler için vazgeçilmezler arasında yer alıyor.
Palamut
Palamut bolluğu ile bilinen bir önceki yıl, Türkiye’nin palamuta doymuş olması dikkatleri üzerine çekmişti. Kasım ayında balığın iyice yağlanması nedeniyle, palamut sofralarda daha fazla yer buluyor. Palamutu fırınlayarak, ızgarada veya tavada pişirerek lezzetle tüketmek mümkün.
Uskumru
Eylül ayı ile başlayan uskumru sezonu, Mart ayına kadar sürüyor. Ancak uskumrunun en lezzetli olduğu dönemlerden biri de Kasım. B12 vitamini içeren uskumru, kan hücrelerinin yenilenmesine yardımcı oluyor. Dolmasının hazırlanması zahmetli olsa da lezzeti tartışmasız bir o kadar da doyurucu.



