Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde kira ve ücret gelirleri gibi ticari, zirai ve serbest meslek kazancı sağlayan mükelleflere yönelik önemli faaliyetler yürütmektedir. Başkanlık, 1 Mart itibarıyla mükelleflere SMS göndererek 2024 yılında elde edilen gelirlere ilişkin beyan döneminin başladığını ve beyannamelerin elektronik ortamda verilebileceğini hatırlattı.
Bu kapsamda, kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer gelirlerden beyanname vermesi gereken yaklaşık 1,7 milyon mükellefe ve ticari, zirai, serbest meslek kazancı elde eden yaklaşık 2,9 milyon kişiye SMS ile bildirim yapıldı.
CEZALI İŞLEM UYGULANACAK
Avukat, doktor, mimar ve mühendis gibi serbest meslek faaliyetinde bulunanların geçmiş yıllardaki beyanlarıyla ilgili olarak hatırlatmalar yapıldı. Gelirlerin tam ve doğru bir şekilde beyan edilmesi gerektiği, aksi takdirde eksik ve hatalı beyanlardan dolayı cezalı işlemlerin uygulanacağı vurgulandı.
SMS ile bilgilendirilen mükelleflere, beyanname vermemeleri durumunda son gün dahil üç lần hatırlatma yapıldı. Bu çabalar sayesinde Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilen beyanname sayısı ve matrah ile tahakkuk eden vergi miktarında tarihi zirvelere ulaşıldı.
400 BİNDEN FAZLA MÜKELLEF İLK KEZ BEYANNAME VERDİ
1 Mart-7 Nisan tarihleri arasında, kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlardan gelir elde eden 2 milyon 248 bin mükellef beyanname sundu.
Bunlarla birlikte 857,6 milyar lira matrah ve 267,3 milyar lira vergi beyan edildi. Geçen yıla göre beyanname sayısında %24, matrah ve hesaplanan vergide sırasıyla %115 ve %111 oranında artış gerçekleşti.
Bu yıl 473 bin mükellef, ilk kez kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer gelirlerden beyanname vererek kayıtlara geçti. Bu da bugüne kadarki en yüksek sayı oldu.
Ticari, zirai ve serbest meslek kazancı olan mükellefler ise toplamda 2 milyon 747 bin beyanname sundu ve bu beyanlarla geçen yıla oranla %90 artışla 512,9 milyar lira matrah ve %90 artışla 143,7 milyar lira vergi beyan edildi.
EN YÜKSEK SAYIYA ULAŞILDI
Bu gelişmelerle birlikte, geçen yıl elde edilen kazançlara ilişkin toplamda 4 milyon 995 bin beyanname verilerek tarihteki en yüksek sayıya erişildi. Beyan edilen toplam matrah ise 1 trilyon 370 milyar 500 milyon lira, hesaplanan vergi miktarı ise 411 milyar lira olarak kaydedildi.
GELİRİNİ BEYAN ETMEYENLER MERCEK ALTINDA
GİB, beyan döneminin sona ermesi ile birlikte, 2024 yılı gelirleri elde eden ve yapılan bilgilendirmelere rağmen beyanname vermeyen mükellefleri tespit etmek için çalışmalar başlattı.
Bu mükelleflerin bilgileri, cezai işlem uygulanması için vergi dairelerine iletilecek. Söz konusu kişiler, vergi dairesinden bir yazı gelmeden, Vergi Usul Kanunu’nun pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebilir. Pişmanlıkla verilen beyannamelerde vergi ziyaı cezası uygulanmamaktadır. Beyannameler, Hazır Beyan Sistemi ile online olarak verilebilmekte ve yine bu sistemle vergi banka ya da kredi kartıyla ödenebilmektedir.
BAKAN ŞİMŞEK’TEN AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yapılan faaliyetlerin olumlu sonuçlara yol açtığını belirtti.
Şimşek, “Son bir yılda yapılan bilgilendirme ve denetim çalışmaları sayesinde 2023 ve 2024 vergi dönemlerine ait beyanname veren mükellef sayısı 826 bin 169 arttı.” ifadesinde bulundu.
Kayıt dışılıkla mücadelenin devam edeceğine dikkat çeken Şimşek, mükelleflere şu çağrıda bulundu:
“Kazançlarını doğru ve zamanında beyan eden mükelleflere teşekkür ediyorum. Gelirlerini zamanında beyan etmeyen mükelleflerimizin, vergi dairelerimiz harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verebileceğini hatırlatmak istiyorum. Bu süreçte, mükellef hizmetleri ile analiz ve saha çalışmalarına katkı sağlayan Gelir İdaresi personelini de tebrik ediyorum.”