Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana kaşar peynirinin üretildiği Kars’ta, geleneksel yöntemler modern tesislerle buluşturularak tescilli peynirler üretilmeye devam ediyor. İlkbahar aylarıyla birlikte, hayvanların zengin bitki örtüsüne sahip yaylalarda beslendiği bu kentte, ineklerden elde edilen taze sütler tanklarla mandıralara ulaştırılıyor.
DÜNYADA BİLİNİYOR
Modern tesislerde işlenerek tescilli gravyer ve kaşar peynirleri üretilen Kars’ta, toplam 58 işletme faaliyet göstermekte. Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Bozan, bu peynirlerin hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada tanındığını belirtti.
Bozan, kent genelindeki peynir üretiminin artış gösterdiğini ve kapasite artırma hedefi bulduklarını dile getirerek şu açıklamalarda bulundu:
“Kars’ta 58 süt işleme tesisimiz mevcut, bunların 40’ı sanayi bölgesinde faaliyet gösteriyor. Yılda yaklaşık 680 bin ton süt işleniyor ve bunun 350 bin tonu kaşar ve gravyer yapımında kullanılıyor. Yılda yaklaşık 18 bin 100 ton kaşar peyniri üretiliyor. Kapasitemiz aslında 100 bin ton düzeyinde. Ancak coğrafi şartlar nedeniyle, yani kış aylarındaki olumsuz hava koşullarından dolayı üretimde bazı zorluklar yaşanmakta. Bu durumla ilgili de çalışma yürüteceğiz ve kapasiteyi artırmak için çabalarımız sürüyor.”
Bozan, Kars’ın yüksek rakımlı mera ve yaylalarında otlayan hayvanların sütünden elde edilen peynirlerin daha lezzetli olduğunu vurgulayarak, Türkiye genelinde kaşar üretiminde beşinci sırada bulunduklarını ifade etti.
“TÜRKİYE’DE ALTINCI SIRADAYIZ”
Bozan, Türkiye’nin kaşar üretiminin yüzde 15’inin Kars’ta gerçekleştirildiğini belirterek, “Süt üretiminde Türkiye’de altıncı sıradayız. Coğrafi işarete sahip Kars kaşarı ve gravyerinin, özellikle mayıs ve haziran sonuna kadar elde edilen sütten yapılanlarının farklı bir lezzeti var. Kentteki endemik bitki çeşitliliği, peynirin tadını da güzelleştiriyor” dedi.
Peynir üreticisi Çağdaş Koçulu, kaşar peyniri üretiminde dikkat edilmesi gereken unsurlara da değinerek, “Kullandığımız tuz oldukça önemli; kaya tuzu kullanıyoruz. Mayanın şırdan maya olması gerekiyor. Son aşamada peynirleri kuzey rüzgarı alan depolarda olgunlaştırıyoruz. Kuzey rüzgarları, peynirin kabuğunu kurutmadan, içinin olgunlaşmasını sağlıyor” sözlerini kaydetti.
AA