Beslenme ve Diyet Uzmanı Burcu Özger, kanser hastaları için beslenme konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.
“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ DESTEKLEMEK BU SÜREÇTE ÇOK ÖNEMLİ”
Diyetisyen Özger, kanser tedavisinde beslenmenin amacının vücut kas kütlesi ve ağırlığı korumak olduğunu vurgulayarak, “Bununla birlikte bağışıklık sisteminizi desteklemek bu süreçte çok önemli. Tedaviye bağlı yan etkilere bakacak olursak; bulantı, iştahsızlık, ishal, kabızlık veya ağızda yanma hissi gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Amacımız bunları hafifletmek. Bir diğer amaç da yara iyileşmesi ve iyileşme sürecinizi hızlandırmak.” açıklamalarında bulundu.
“İŞTAHSIZLIKLA MÜCADELEDE SIK VE KÜÇÜK ÖĞÜN ÖNEMLİ”
Özger, iştahsızlıkla mücadelede sık ve küçük öğünler tüketmenin fark yaratacağına dikkat çekerek, “İştahsızlıkla karşılaştığınızda, yemeği sık sık ve küçük öğünlerle tüketirseniz bu süreci çok daha kolay yönetebilirsiniz. Öğün saatlerinizi düzenli bir şekilde ilerletirseniz, iştahsızlık durumunu ortadan kaldırabilir veya en aza indirebilirsiniz. Bir diğer durum bulantı ve kusma. Özellikle ilaçlarla birlikte kokulara karşı hassasiyetiniz artabilir ve yemeklerin kokusu size daha ağır gelebilir. Bu süreçte, ne kadar yağsız veya hafif besinler tüketirseniz o kadar iyi olur. Aç karnına olmamak kaydıyla gün içinde zencefilli çay, nane limon çayı tüketebilirsiniz. Bu çayların tüketimini günde 1 bardak olacak şekilde planlamak fayda sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Kanser tedavisi sürecinde hastaların ağız yaraları ile sıklıkla karşılaştığına dikkat çeken Özger, bu komplikasyonları gidermek için yumuşak, ılık ve daha az baharatlı gıdalar önerdi. Püre, yoğurt, çorba ve sıvı gıdalarla daha sağlıklı bir sürecin geçirilebileceğini belirten Özger, asidik ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.
“İSHAL VE KABIZLIĞA KARŞI PROBİYOTİK TÜKETİN”
Diyetisyen Özger, hastaların iştahsızlık nedeniyle sıkça kabızlık yaşadığını belirterek, “Lifli gıda tüketiminizin az olması nedeniyle kabızlık yaşayabilirsiniz. Bu nedenle lifli, posalı gıdalar tükettiğinizde bağırsaklarınız daha hareketli çalışır ve normale döner. Sıklıkla yaşanan bir başka durum ise ishaldir. İlaçlarla birlikte bu süreçte ishal artabilir. Bu süreçte probiyotik kullanımı önemlidir. Lifli ve posalı gıdaların tüketimini azaltıp; pirinç lapası, patates gibi yağsız gıdalarla beslenilebilir ancak mutlaka bol su içilmesi gerekir.” açıklamasında bulundu.
Kanser hastalarının ilaç kullanımının ardından ağızda metalik tat şikayetlerinin ortaya çıkabildiğini de sözlerine ekleyen Özger, “Bu durum dönemsel ya da uzun vadeli olabilir. Bu süreçte bambu çatal bıçak takımı kullanarak metalik tadın gelmesini azaltabilirsiniz. Yemeklerinizi baharatlı tüketmeniz, bu süreçte sizin için faydalı olacaktır.” dedi.
“İŞLENMİŞ VE ŞEKERLİ GIDALARDAN UZAK DURUN”
Diyetisyen Özger, kanser tedavisi sırasında şekerli gıdalardan, işlenmiş gıdalardan ve paketli ürünlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çekerek, “Alkol ve sigara da kullanmamalısınız. Mangalda veya ocakta pişirilen gıdalara dikkat edin, yanmış gıdaları yemeyin. Haşlanmış gıdalar tüketmeniz çok önemli. Takviye gıdaları hekim önerisiyle uygun dozda almalısınız. Bu şekilde beslendiğinizde bağışıklık sisteminizi desteklemiş olursunuz. Tedaviye bağlı yan etkiler ile iştahsızlık, kabızlık, ishal, tat değişikliği gibi durumların etkilerini olabildiğince azaltmış olursunuz. Kilo ve kas kaybını önlersiniz. Vitamin ve mineral açısından zengin beslenmeniz, öğünlerinizi saatinde tüketmeniz ve mümkün olduğunca renkli beslenmeniz, vücudunuza çok fayda sağlar ve bu süreci çok daha rahat atlatırsınız.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
(İHA)