Kahvaltı, sağlığımızın temel taşlarından biri olarak kabul edilse de, bazı yaygın gıda tercihleri kalp-damar sağlığı açısından ciddi tehlikeler yaratabiliyor. Yüksek tuz, trans yağ ve şeker içeren ürünlerin uzun vadede damar sertliği, hipertansiyon ve kalp yetmezliği gibi hastalıklara yol açabileceğine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz, sağlıklı bir kahvaltı için nelere özen göstermemiz gerektiğini açıkladı.
“TRANS YAĞ VE İŞLENMİŞ GIDALAR KALP YETMEZLİĞİNİ TETİKLER”
Kahvaltıda sıkça tüketilen bazı ürünlerin kalp-damar sağlığı üzerindeki risklerine dikkat çeken Prof. Dr. İstemihan Tengiz, “Tüketilen gıdalara ve bunların tüketim sıklığına göre karşımıza çeşitli kalp hastalıkları çıkabiliyor,” dedi.
Örneğin, trans yağ içeren margarinler, işlenmiş sucuk ve salam gibi gıdalar damar sertliği açısından risk oluştururken, tuzlu gıdalar (peynir, zeytin, salça veya salça ile hazırlanan bazı kahvaltı ürünleri) hipertansiyon ve kalp yetmezliği sorunlarına neden olabilir. Tuz içeren gıdalar hipertansiyona ve kalp yetmezliğine zemin hazırlarken, yağ veya trans yağ içeren gıdalar da damar sertliğine yol açabiliyor,” ifadelerini kullandı.
KAHVALTIDA TUZ, YAĞ VE ŞEKER TÜKETİMİNE DİKKAT
Prof. Dr. İstemihan Tengiz, tuzlu, yağlı ve şekerli gıdaların kalp üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, “Yüksek tuz tüketimi, sodyum seviyesini artırarak ödem oluşumuna ve hipertansiyona yol açar. Kalp yetmezliği olan bir hastada, mevcut dengeli durumu (kompanse hali) bozarak hastalığın kötüleşmesine (dekompanse hale gelmesine) sebep olabilir. Örneğin, tansiyonu kontrol altında olan bir hasta fazla tuz tüketecek olursa ilaç tedavisi yetersiz kalabilir. Aynı şekilde, hipertansiyon öncesi dönemde olan bir birey de yüksek tuzlu gıdalar tüketirse, ilaç kullanmak zorunda kalabilir ve hastalığı bir üst evreye geçebilir. Trans yağlar kolesterolü artırarak damar sertliği sürecini hızlandırır. Yüksek şekerli gıdalar ise LDL kolesterolün oksitlenmesine neden olarak damar sertliğine katkıda bulunur,” dedi.
“ZEYTİNİN MASUMİYETİ ALDATMASIN”
Kahvaltıda sağlıklı olarak değerlendirilen bazı gıdaların tuz oranlarının risk taşıdığına vurgu yapan Prof. Dr. İstemihan Tengiz, “Öncelikle zeytin sağlıklı bir besindir. Ancak içeriğindeki tuz miktarı zeytin tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ayrıca işlenmiş gıdalarda; sucuk ve salam gibi ürünlerin içindeki katkı ve tuz seviyeleri bizim için önemlidir. Yine trans yağlar, özellikle kahvaltıda kullanılan margarin, tereyağı ve kaymak gibi gıdalar dikkat edilerek tüketilmelidir. Bu nedenle tüketilen gıdaların içeriğinin iyi bilinmesi gerekiyor. İşlenmemiş, taze hazırlanmış, tuz, yağ ve kalori içeriği düşük kaliteli gıdalar tercih edilmeli,” önerisinde bulundu.
“SIKLIK MİKTARI ARTIKÇA RİSK ARTAR”
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz, kalp sağlığına zararlı besinlerin tüketim sıklığının önemine de değinerek, “Sıklık miktarı artıkça risk artar. Her gün kokoreç yiyen biriyle ayda bir kokoreç yiyen kişinin riski aynı değildir. Dolayısıyla burada şunu diyebiliriz, sıklık arttıkça risk de lineer bir şekilde artar,” ifadelerini kullandı.
KAHVALTIDA YUMURTA NASIL OLMALIDIR?
Sağlıklı bir kahvaltı için hangi gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. İstemihan Tengiz, “Glisemik indeksi düşük, yani karbonhidrat içeriği az olan gıdalar; protein ağırlıklı, örneğin yumurtanın beyazı serbest ama sarısı kısıtlanmış olmalıdır. Mümkünse posa ve lifli gıdalar, örneğin tere, roka gibi yeşil gıdaların kahvaltı sofrasında daha baskın olması tavsiye edilir,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
(İHA)