Beslenme konusunda uzmanlaşmış yazar Nichola Ludlam-Raine, kahvaltıda kaçınılması gereken meyveler hakkında bilgi verdi. 18 farklı meyveyi vitamin, mineral, lif ve doğal şeker içerikleri bakımından değerlendiren uzman, bazı meyvelerin besin değerinin yetersiz olduğunu ifade etti.
ÖZELLİKLE BU HASTALIKLARI OLANLAR DİKKAT!
Ludlam-Raine, “Meyveler fruktoz içerir ve lif sayesinde kan şekerini dengeleyebilir. Ancak diyabet veya insülin direnci olanlar porsiyonlara dikkat etmeli” şeklinde uyarıda bulundu. Kahvaltıda her gün tüketilmemesi gereken meyveler arasında kavun ve karpuz en düşük puanı alanlar oldu.
BESLENME UZMANI AÇIKLADI
Kavun: 5 üzerinden 1 puan. C vitamini ve bazı türlerinde A vitamini barındırmasına karşın lif ve besin değeri açısından yetersiz.
Karpuz: Yine 1 puan. Düşük kalorili olmasına rağmen beslenme açısından yeterli değil.
Ananas: 2 puan. C vitamini ve bromelain enzimi içermekte, ancak yüksek şeker ve asidik yapısı nedeniyle diş etlerini rahatsız edebilir.
Muz ve Üzüm: 3 puan. Muz, potasyum, B6 vitamini ve lif açısından iyi bir kaynaktır ve kalp sağlığı ile enerji seviyelerine katkı sağlar.
KAHVALTIDA TERCİH EDİLMESİ GEREKEN MEYVELER
Ludlam-Raine’e göre kahvaltıda en sağlıklı meyveler:
5/5 Puan: Portakal, kivi, böğürtlen çeşitleri (çilek, ahududu, yaban mersini). Bu meyveler, antioksidanlar, lif ve vitamin bakımından zengindir, inflamasyonu azaltarak hücre hasarını önler.
4/5 Puan: Armut, elma, greyfurt, mango.
C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT
Uzman, C vitamini eksikliğinin hastalık riskini artırabildiğini belirterek, portakal, kivi ve çilek tüketiminin hastalık sürelerini yarıya indirebileceğine dikkat çekti.
Kahvaltıda renkli ve besleyici meyveleri tercih ederek hem enerjiyi yükseltmek hem de bağışıklığı güçlendirmek mümkün. Ancak, her meyvenin sağlık açısından eşit derecede faydalı olmadığını akılda tutmak gerekir!