On bir ayın sultanı Ramazan ile birlikte, bin aydan hayırlı Kadir Gecesi için de geri sayım başladı!
Bu yıl 1 Ocak’ta başlayan üç ayların sonuncusu olan Ramazan, 1 Mart Cumartesi günü itibarıyla başlamış olacak. Tüm Müslümanların büyük bir coşkuyla beklediği Ramazan ayının en kutsal gecesi olan Kadir Gecesi’nin tarihi ise merak konusu haline geldi.
İşte, Kadir Gecesi hakkında en çok sorulan sorular ve cevapları 👇
Kadir Gecesi Ne Zaman?
Ramazan ayının 27. gününde ikamet eden Kadir Gecesi’nin tarihi belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı 2025 takvimine göre, Kadir Gecesi bu yıl 26 Mart 2025 Çarşamba günü kutlanacak.
Ramazan’ın Kaçıncı Gününe Denk Geliyor? Kadir Gecesi’nin Günü Kesin midir?
İslami inançlara göre, Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’i Kadir Gecesi’nde, Cebrail aracılığıyla Hz. Peygamber’e indirmiştir. Bakara Suresi’nin 185. ayetinde Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği ifade edildiği için, Kadir Gecesi’nin de bu ay içerisinde olduğuna inanılmaktadır.
Dini metinler ve sahabe rivayetleri, Kadir Gecesinin Ramazan’ın son 10 gününde, özellikle de son 7 günü veya 26. geceden 27. geceye geçişte meydana geldiğini söylemektedir. Bu sebeple Müslümanlar, Ramazan’ın son 10 gününde ibadetlerini yoğunlaştırarak manevi bir huzura ulaşmayı hedeflerler.
Kadir Gecesi’nde Ne Oldu?
Kadir Gecesi, Kur’an’da ‘Bin aydan daha hayırlı’ olarak tanımlanmıştır. Bu değerli gece, Kur’an-ı Kerim’in indirilmesiyle ilişkilendirilir.
Kur’an’ın 97. suresinde Kadir Gecesi şöyle tanımlanmaktadır: ‘Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.’ Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.
Kadir Gecesi Neden Bu Kadar Önemli?
Hz. Muhammed, Kadir Gecesi’nin değerini vurgulayarak, “Bu ayda öyle bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Bu gecenin hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir.” (Nesâî, Sıyâm, 5.) demiştir.
Kadir Gecesi’nde yapılan ibadetlerin, yaklaşık 80 yıl yani bin ay kadar kıymetli olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle, Allah’ın rahmetine, bereketine, şifasına ve affediciliğine ulaşmak için bu gecede ibadet etmek son derece önemlidir. Müslümanlar, bu mübarek geceye eriştiklerinde, tüm içtenlikleriyle ellerini Yüce Allah’a açarlar.