Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, kabus görmenin insan sağlığına olan etkilerini keşfetti ve dikkat çekici bulgular elde etti. Nörolog Dr. Abidemi Otaiku liderliğindeki bu çalışma, kabusların erken ölüm riskini artırabileceğini gösteriyor.
183 BİN YETİŞKİN VE 2400 ÇOCUK ÜZERİNDE ARAŞTIRMA
Dr. Otaiku ve ekibi, 26-86 yaş arasındaki 183 binin üzerindeki yetişkin ve 8-10 yaş arasındaki 2400 çocuğun verilerini analiz etti. Elde edilen bulgular, haftada bir kabus gören bireylerin, kabus yaşamayanlara göre 70 yaşından önce ölme olasılığının 3 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.
KABUSLAR GERÇEK GİBİ HİSSETTİRİYOR
Dr. Otaiku, “Uyurken beynimiz rüyalarla gerçeği ayırt edemiyor. Kabus görmek, erken ölüm riskinin güçlü bir göstergesi olabilir,” şeklinde ifade etti.
Imperial College London’dan bilim insanları, kabus esnasında yaşanan stresin, uyanık halde hissedilen stresten çok daha yoğun olabileceğini vurguladı.
TELOMER KISALMASI VE BİYOLOJİK YAŞLANMA
Araştırma, katılımcıların biyolojik yaşlanmasının telomer uzunlukları üzerinden değerlendirildiğini gösteriyor. Telomerler, kromozomların uçlarında bulunan ve yaşlanma süreciyle birlikte kısalan yapılar olarak biliniyor. Düzenli kabus gören bireylerde telomer uzunluklarının daha kısa olduğu tespit edildi; bu durum da hızlanmış biyolojik yaşlanma ve %40 daha yüksek erken ölüm riskine işaret ediyor.
STRES VE UYKU BOZUKLUKLARI ERKEN ÖLÜME YOL AÇIYOR
Araştırmacılar, kabusların neden olduğu yoğun stres ve uyku bozukluklarının erken ölüm riskini artırabileceği görüşündeler. Ayrıca, kabusların, kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklarla bağlantılı olabileceği de belirtiliyor.