1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul’da Sebze ve Meyvelerde Pestisit Alarmı!

İstanbul’da Sebze ve Meyvelerde Pestisit Alarmı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Greenpeace Türkiye tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, İstanbul’daki beş zincir market ve çeşitli semt pazarlarından temin edilen 155 sebze ve meyve örneğinin yüzde 61’inde birden fazla pestisit kalıntısı tespit edildi.

Ayrıca, örneklerin yüzde 43’ünde insan sağlığına zarar verebilecek PFAS maddeleri bulundu.

Bu ürünlerin yüzde 31,6’sında hormonal sistemi etkileyen, beyin gelişimini bozabilen ve kanserojen özellik gösteren pestisitler ortaya çıktı.

Gıda mühendisi Dr. Bülent Şık tarafından hazırlanan raporda, pestisitlerin özellikle çocuk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yapıldı.

Raporda, çocukların bağışıklık, sinir ve hormonal sistemlerinin gelişim aşamasında olmasının, bu maddelere karşı daha hassas kalmalarına neden olduğu belirtildi.

Rapor, pestisitlere maruz kalan çocuklar arasında beyin gelişiminde bozuklukların ve birçok hastalığın görülme olasılığının arttığını kaydediyor.

Yapılan analizlere göre:

  • 155 örneğin yüzde 33’ü, Türk Gıda Kodeksi’ne uygun değil.
  • 50 üründe ruhsatsız pestisit kullanımı tespit edildi.
  • Salamura yaprak, sivri biber, ıspanak ve armutta limit aşımı ve yasaklı pestisit kullanımına sıkça rastlandı.
screenshot-2025-04-28-at-10-39-50-greenpeace-turkiyeden-pestisitler-ve-cocuklar-raporu-155-urunun-yuzde-61inde-coklu-pestisit-kalintisi-bulundu-greenpeace-turkiye.png
Pestisit kalıntısı limit aşımına ve yasaklı ya da ruhsatsız pestisit kullanımına en çok rastlanan ürünler arasında salamura yaprak (%80), yeşil sivri biber (%70), ıspanak (%67), kıvırcık marul (%40), armut (%40), üzüm (%40), golden ve starking elmalar (%30), dolmalık biber ve patlıcan (%20), domates (%13), portakal (%10) ile hıyar (%7) bulunmaktadır.

Greenpeace Türkiye Direktörü Berkan Özyer, Tarım ve Orman Bakanlığı’na pestisit analiz sonuçlarını düzenli olarak paylaşma çağrısında bulundu. Özyer, “Birden fazla pestisit ile karşılaşmak, tek bir pestisit maruziyetinden daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çocukların sağlıklı ve temiz gıdaya ulaşma hakkı korunmalıdır” ifadelerini kullandı.

PFAS VE PESTİSİT NEDİR?

PFAS (Per- ve Polifloroalkil Maddeler), doğada çok az bozunan, insan yapımı kimyasal bir madde grubudur. “Sonsuz kimyasallar” (forever chemicals) olarak da anılmaktadır çünkü çevrede ve insan vücudunda uzun süre kalabilirler.

Bu kimyasallar; kanser, tiroit rahatsızlıkları, karaciğer hasarı, doğurganlık problemleri ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunları ile ilişkilendirilmiştir.

Vücuda girdikleri takdirde atılması oldukça zordur.

Pestisit, tarımda zararlı organizmaları (böcekler, yabancı otlar, mantarlar, kemirgenler vb.) yok etmek veya kontrol altına almak için kullanılan kimyasalların genel adıdır.

Pestisit kalıntılarına uzun süre maruz kalmanın, kanser, hormonal bozukluklar, sinir sistemi hasarı ve doğum kusurları gibi sağlık problemlerine yol açabileceği unutulmamalıdır.

İstanbul’da Sebze ve Meyvelerde Pestisit Alarmı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks