Depremin ardından yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Fatih Altaylı’nın programına konuk oldu. Olası büyük İstanbul depremine dair önemli açıklamalarda bulundu.
İstanbulluların yaşadığı depremin şiddetinin 4 olduğunu, Silivri çevresinde bu değerin 5’e kadar çıktığını belirten Prof. Dr. Şengör, bu durumu “iyi davranan bir deprem” olarak nitelendirdi.
Şengör, asıl tehlikenin henüz gelmediği uyarısında bulunarak, ‘Bana ‘Ne tedbir alabiliriz?’ diye soruyorlar. Çok geç, hiçbir tedbir alamayız. Yarın olursa deprem ne yapacağız? Buradaki depreme hazırlanmak için çok geç. 1999’dan bu yana hiçbir şey yapmadık ve akılsızca işler yaptık’ ifadelerini kullandı.
Kanal İstanbul projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Şengör, “Kanal İstanbul, 8.0 büyüklüğündeki bir depremin etkileyebileceği bölgede yer alıyor. Eğer kanala tsunami gelirse, büyük bir yıkım yaşanır. Kanalın betonu kırıldığı takdirde deniz suyu yeraltı sularına karışır ve bu bir felakete yol açar. Kanal İstanbul’a kesinlikle izin verilmemesi gerekiyor” dedi.
Şengör, özellikle iki bölgeye dikkat çekerek, ‘Avcılar ve Yeşilköy, depreme en duyarlı yerler arasında. Bu bölgelerin dayanıksız olduğu daha önce tahmin edilmişti. İstanbul’da 7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirse insanlar ayakta duramaz. Bazı yerlerde ise şiddet 9’a kadar yükselebilir. Sahil boyunca olan alanlar 8 şiddetinde, bazı bölgeler 7, daha sağlam olan yerler ise 6 şiddetinde sallanacak’ şeklinde konuştu.
Olası büyük İstanbul depreminin, Batı’dan Doğu’ya doğru uzanan bir fay hattı üzerinde oluşmasının beklendiğini belirten Şengör, bu fayın tamamının kırılması halinde depremin büyüklüğünün 7.6’ya ulaşabileceğini aktardı.