İnegöl Belediyesi’nin gastronomi alanında yürüttüğü kapsamlı çalışmalar, şehrin bir değerinin daha coğrafi işaretle tescillenmesiyle taçlandırıldı. İnegöl Piyazı, İnegöl Köftesi, İnegöl Sütlü Kadayıfı, İnegöl Çıbrıkası ve İnegöl Cerrah Kuru Fasulyesi gibi diğer lezzetlerin yanına eklenerek, şehrin coğrafi işaretli ürünleri arasındaki yerini aldı ve İnegöl’ün 6. coğrafi işaretli ürünü oldu.
İnegöl, sanayi ve tarım kimliklerinin yanı sıra son dönemde yapılan yatırımlarla turizm alanında da önemli adımlar atmaya başladı. İnegöl Belediyesi, şehrin gastronomik değerlerini ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtma amacıyla yaptığı çalışmalarla, bu alanda 6. markasını tescil ettirme başarısını gösterdi. Daha önce İnegöl Çıbrıka Bitkisi, İnegöl Cerrah Kuru Fasulyesi, İnegöl Sütlü Kadayıfı ve İnegöl Mişorizinin coğrafi işaretleri alınmıştı, şimdi de İnegöl Piyazı bu listeye eklendi.
İnegöl Piyazı’nın coğrafi işaret lansmanı, Gastro İnegöl Restoranı’nın bahçesinde gerçekleştirildi. Etkinlikte, İnegöl Piyazı’na özel hazırlanmış menü, Gastro İnegöl şefleri tarafından misafirlere sunuldu ve büyük beğeni topladı.
Etkinlikte, İnegöl’ün coğrafi işaretli ürünlerinin sergilendiği özel bir masa da hazırlandı. Program, İnegöl Belediyesi Halk Dansları Ekibi’nin gösterileriyle başladı. Belediye Başkanı Alper Taban, yaptığı konuşmada, “İnegöl, 5 bin yıllık bir tarihe sahip. İçerisinde kültürü, doğası, sanayisi, turizmi, gastronomisi gibi pek çok değere sahip bir şehirde yaşıyoruz. Şehrimizin zenginliklerini gündeme getirerek, kaybolmuş değerleri tekrar keşfetmek ve yeni fırsatlar oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Başkan Taban, gastronomi çalışmalarında üniversitelerin ve akademisyenlerin desteğinin öne çıktığını vurgulayarak, “Akademisyenlerimiz, bu alandaki çalışmalarımız için bir yol haritası oluşturdu. Gastronomide en önce öne çıkan değerimiz İnegöl Köftesidir. Yola çıktığımızda, şehrimizde 200’ün üzerinde yemek çeşidinin olduğunu gördük. Bu yemekleri reçetelendirerek, Gastro İnegöl Restoranı’mızda tanıtmaya ve tadımlatmaya başladık.” dedi.
Gastronomi çalışmalarının sadece İnegöl için değil, Bursa ve ülkemiz adına büyük öneme sahip olduğunu belirten Taban, “Bunlar bölge değerlerimizin yanı sıra, gastronominin dünya genelinde tanıtımı için de fırsatlar sunmaktadır. Daha önce coğrafi işareti olan İnegöl Köftesi’nin yanında, İnegöl Mişoriz, Sütlü Kadayıf ve Cerrah Kuru Fasulyesi’nin de işaretleri alınmıştı. İnegöl Piyazı’nın da tescillenmesi ile birlikte, İnegöl’ün toplam coğrafi işaret sayısı altıya yükselmiştir.” ifadelerinde bulundu.