1. Haberler
  2. Siyaset
  3. İmralı Süreci’nde Silah Bırakma Adımları

İmralı Süreci’nde Silah Bırakma Adımları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘nin başlattığı İmralı Süreci‘nde, 11 Temmuz’da terör örgütü PKK, Irak Süleymaniye‘de sembolik bir törenle silahlarını bırakma kararı aldı.

İktidarın Terörsüz Türkiye olarak adlandırdığı süreçte, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve MİT Başkanı İbrahim Kalın, siyasi parti ziyaretlerine başladı.

İktidar medyasından Sabah, İmralı Süreci’nde silahların nasıl bırakılacağına dair detayları içeren bir yol haritası paylaştı.

Sürecin temel adımlarının silah bırakma, TBMM’de kurulacak komisyonun yapısı ve yasal düzenlemeler şeklinde şekilleneceği haberde belirtildi.

MİT VE TSK KAYIT ALTINA ALACAK

Sabah’ın haberine göre, yaz boyunca sürecek olan silah bırakma aşamasında, örgüt mensupları belirli bölgelerde teslim olacak.

Teslim edilen silahlar MİT ve TSK tarafından kayıt altına alınacak. Bu süreçte elde edilen görüntüler arşivlenecek ve kamuoyuyla paylaşılmayacak. Silahlar daha sonra TSK tarafından imha edilecek.

İLK OLARAK TÜRKİYE SINIRINDAN

PKK’nın silahlardan arındırılması belirli bir çerçevede ilerleyecek ve ilk olarak Türkiye sınırına yakın bölgelerden başlanacak.

KİMLER TÜRKİYE’YE DÖNEBİLECEK?

Türkiye’ye dönüşler sıkı kriterlere bağlı olacak ve bu konuda komisyon tarafından değerlendirmeler yapılacak. Silahlı eylemlere karışmamış ve sadece lojistik faaliyetlerde yer almış kişilere öncelik verilecek.

Suç işlememiş, terör örgütünden kopmak isteyen gençler ile küçük yaşta kandırılarak dağa çıkarılan çocukların dönüşlerine imkân tanınacak. Ancak terör örgütü yöneticilerinin Türkiye’ye dönüşü mümkün olmayacak. Bu kişilerin ağırlıklı olarak Irak’ta kalması ve gelişmelere bağlı olarak üçüncü ülkeler geçişlerinin söz konusu olması gündemde tutulacak.

Tüm örgüt üyelerinin ‘hepsinin’ geri dönmeyeceği vurgulanırken, topluma kazandırılması amacıyla çeşitli bakanlıkların devreye gireceği, dağdan indirilen çocukların meslek ve eğitimleri için çalışacağı ifade edildi.

TERÖRLE MÜCADELE KANUNU’NDA GEÇİCİ DÜZENLEME

Bu kapsamda yer alacak kişiler için Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nda geçici düzenlemeler yapılması planlanıyor.

Dağdan inen çocukların sayısının 300’ü aştığı ve bunlardan 256’sının örgütten ayrıldığı belirtiliyor. Cezaevlerinde 6 binin üzerinde PKK’lı bulunurken, infaz düzenlemeleriyle bu sayı 5 bin 800’e düşmüş durumda.

KOMİSYON AŞAMASI

Sürecin yasal zeminini oluşturmak amacıyla TBMM’de bir komisyon kurulacak. Komisyonun 40 üyeyi
geçmemesi planlanıyor.

Komisyonun çalışma yöntemi konusunda muhalefet eşit üye verilmesi gerektiğini savunsa da Sabah, üye dağılımı için net bir öngörüde bulundu.

Gazete AKP’ye 17 üye düşmesi bekleniyor ve kararların alınabilmesi için 5’te 3 nitelikli çoğunluğun aranacağı ifade ediliyor.

İmralı Süreci’nde Silah Bırakma Adımları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks