1. Haberler
  2. Siyaset
  3. İmamoğlu’nun Diploması Üzerine Hukuki Tartışma Başladı

İmamoğlu’nun Diploması Üzerine Hukuki Tartışma Başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toplum Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Avukat Osman Ertürk Özel, Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasıyla ilgili sahtecilik iddialarına dair açıklamalarda bulundu.

Özel, “resmi belgede sahtecilik” suçuna dayanan başlatılan soruşturmayı ele aldı.

“SORUŞTURMANIN HUKUKİ ZEMİNİ YANLIŞ”

Açıklamalarında soruşturmanın hukuki dayanağının hatalı olduğunu vurgulayan Özel, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal etme yetkisinin bulunmadığını ifade etti. Özel, “İptal veya geri alma kararı, idare hukukunun prensipleri gereği diplomayı düzenleyen kurum olarak İstanbul Üniversitesi tarafından verilebilir” dedi.

İdari işlemlerin geri alınması ile ilgili Danıştay içtihatlarından iki önemli kuralı ortaya koyan Özel, açıklamalarını sürdürdü:

“Birincisi, hukuka uygun idari işlemler asla geri alınamaz. Bu kuralın bir istisnası yoktur. Hukuka aykırı idari işlemler ise kural olarak her zaman geri alınabilir. Ancak bu durum belirli koşullara tabidir. Eğer hukuka aykırı bir idari işlem, ilgilisi (muhatabının) lehine sonuç doğuracaksa (diploma veya ruhsat gibi) o işleme karşı iptal davası açma süresi içinde geri alınabilir. Bu istisnanın da bir istisnası vardır; lehteki hukuka aykırı işlem, ilgilinin hilesi veya idarenin açık hatasıyla yapılmışsa, o zaman ana kurala dönülerek, hukuka aykırı işlemin herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın geri alınabileceği kabul edilir.”

Ekrem İmamoğlu’nun durumu hakkında farklılıklar olduğuna dikkat çeken Özel, “Somut olay bakımından ilgili geçiş uygulamasının yalnızca İmamoğlu’na değil, o dönemde benzer durumdaki herkese uygulanmış olduğu açıktır. Dolayısıyla burada bir hile ya da açık hata söz konusu değildir.” şeklinde konuştu.

“DETAYLI BİR HUKUKİ ANALİZE MUHTAÇ”

Olayın ceza hukuku açısından değerlendirilmesinin başka bir mesele olduğuna dikkat çeken Osman Ertürk Özel, “İmamoğlu’na yöneltilen iddialar, aslında ‘evrakta sahtecilik’ meselesinden çok İstanbul Üniversitesi’ne geçiş usullerini içerir ve açık bir şekilde zamanaşımı hükümleri devreye gireceği için soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanması gerekir” şeklinde sözlerine devam etti.

Bu çerçevede “sahte diploma” tartışmasının kapsamlı bir hukuki analizi gerektirdiğini belirten Osman Ertürk Özel, “Bu noktada en belirgin hukuk müesseselerinin dahi ihlal edildiği bir ortamda, açıklama yapacak meslektaşlarıma şimdiden başarılar diliyorum” dedi.

İmamoğlu'na diploma soruşturmasına idare hukuku yorumu

İmamoğlu’nun Diploması Üzerine Hukuki Tartışma Başladı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks