Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, iklim değişikliğinin mevsimsel döngüleri olumsuz etkilediğini ve bu durumun Covid-19 gibi solunum yolu enfeksiyonlarının küresel anlamda artmasına neden olduğunu ifade etti.
“İKLİM DÖNÜŞÜMLERİNDE BU HASTALIKLARIN SIKLIĞINDA BİR ARTIŞ GÖRÜYORUZ”
Solunum sistemi hastalıklarının iklim koşullarıyla sıkı bir ilişki içinde olduğunu belirten Özlü, “İklim dönüşümlerinde bu hastalıkların sıklığında bir artış görüyoruz. Yaz ve bahar aylarında alerjik hastalıkların ortaya çıkmasını daha sık görüyoruz. Kışın, daha çok solunum yolu enfeksiyonlarıyla karşılaşmamız söz konusu oluyor. Fakat bu denge küresel ısınmayla ilişkili olarak giderek bozuluyor. Son yıllarda hem mevsimsel dönüşümlerin zamanlaması hem de bizim bu hastalıklarla karşılaşma alışkanlığımız değişti. Geçen yıl yaz boyunca devam eden viral enfeksiyonlar ve zatürre olan çok hasta takip ettik. Yalnızca Türkiye için değil küresel olarak durum böyle. Avrupa’da bildirilen rakamlara baktığımızda Covid-19 başta olmak üzere viral enfeksiyonların ve buna bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında artış gözlendi” şeklinde konuştu.
‘MEVSİMSEL DÖNGÜLER DEĞİŞTİ’
Viral enfeksiyon geçiren hastaların başka bir virüse yakalanma riskinin arttığını vurgulayan Prof. Dr. Özlü, “Genelde viral enfeksiyon geçirdikten sonra vücutta bağışıklık gelişir. Fakat başka bir viral enfeksiyona yakalanmamızla yine hastalanmamız mümkündür. Özellikle son zamanlarda, ‘Hocam bir hastalık geçirdim, iyileşmeden başka bir enfeksiyona yakalandım’, ‘Neden böyle oluyor, bu kadar çok tekrar etmesi normal mi?’ gibi şikayetlerle karşılaşıyoruz. Aslında hastalık olarak benzer bir tablo olsa da etkenler farklı. Baktığımız zaman influenza, para influenza, Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), rinovirüs, Covid-19, Covid-19 dışı diğer koronavirüsler, insan metapnömovirüsü ve benzeri virüslere bağlı ataklar olabiliyor. Hastalığa yakalanıyorsunuz. Tedaviyle ya da tedavisiz atlatıyorsunuz ama bir süre sonra bir başka virüse yakalanıyorsunuz ve bu döngü devam ediyor. Havaların ısınmış olmasına rağmen bu enfeksiyonların sıklığında tam bir azalma ya da tamamen kaybolma söz konusu değil. Mevsimsel döngüler değişti” ifadelerini kullandı.
‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTMAMIZ LAZIM’
Viral solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak adına bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Genel yaşam standartlarını iyileştirmek önemlidir. Hijyen, bol su içmek, bol sıvı almak, sağlıklı ve dengeli beslenmek ve yeterli uykuyu almak bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Risk grubunda olan hastalarımızın mutlaka eylül ve ekim aylarında grip aşılarını yaptırmış olmaları gerekir. Aynı zamanda zatürre aşısı da olunmalıdır. Bulaşmadan uzak kalmak açısından, hasta olan, ateşi olan ve öksüren hastalarla kapalı alanlarda aynı havayı solumamak tavsiye ettiğimiz öneriler arasındadır” dedi.
SEMPTOMLAR ÖRTÜŞEBİLİR
Bahar aylarının gelmesiyle alerjik hastalıkların belirtilerinde bir artış yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Özlü, enfeksiyon ve alerjiyi ayırt etmenin zor olabileceğini ifade ederek, “Şimdi de bahar ayının gelmesiyle alerjik hastalıklara bağlı semptomlara rastlamamız mümkün. Bunlar birbiriyle örtüşebilir bu yüzden ayırt etmesi de zor olabilir. Hepsinde öksürük, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırmak, baş ve boğaz ağrısı gibi yakınmalar olabilir. Ateşin, halsizlik ve kırgınlığın olması, genel durumun bozulmasına nefes darlığının eşlik etmesi enfeksiyon ve astım hastalığına dikkat çeker. Bu dönemde hastaların solunum yolu enfeksiyonları açısından dikkatli olmalarında ve mevcut tedavilerini optimize etmelerinde fayda var” dedi.
(DHA)