Dünyada her 11 kişiden birisi yatağa aç giriyor. Günde 25 binden fazla çocuk açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından hazırlanan ‘2025 Yılı İsraf Raporu’na göre, dünyada üretilen gıdaların yaklaşık 3’te biri israf ediliyor. Bu israf küresel ekonomiye yaklaşık 1 trilyon dolara mal oluyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programının (WFP) 2025 Küresel Görünüm Raporu, 2024 yılında 74 ülkede 343 milyon kişinin akut gıda güvensizliği yaşadığını ve bu sayının 2023’e göre yüzde 10 arttığını ortaya koyuyor. BM Çevre Programı (UNEP) ise dünya genelinde her yıl 1,5 milyar ton gıdanın israf edildiğini ve her 5 tabaktan birisinin çöp haline geldiğini vurguluyor.
Dünya genelinde 783 milyonu aşkın insan açlık çekiyor. Ayrıca, 1 milyardan fazla insanın aşırı kilolu veya obez olduğu kaydedilmiş durumda.
Türkiye’de ise bir yıl içerisinde kişi başına çöpe atılan yiyecek miktarının 102 kilogram olduğu tahmin ediliyor. Ülke genelinde her gün yaklaşık 12 milyon ekmek çöpe atılıyor.
Açık büfe ve serpme kahvaltı kaldırılıyor mu?
Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu, açık büfe ve serpme kahvaltılarla ilgili önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Kurul Üyesi Ramazan Bingöl, otel işletmecileriyle gerçekleştirdikleri bir toplantıda, israfın korkunç boyutlara ulaştığını ifade etti ve ‘Sadece açık büfede tabağa konulan yemekleri kişi başına ölçümlediğimizde en az 150 gramının çöpe gittiğini görüyoruz’ dedi.
Bingöl, açık büfe ve serpme kahvaltı konusundaki çalışmalarının birkaç ay içinde tamamlanacağını belirtti. Ayrıca, israfla mücadele amacıyla yürütülen bu çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileteceklerini de sözlerine ekledi.