SERCAN YAVUZ
Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Bursa’nın doğal güzellikleri ile öne çıkan Seyir Terası’nda düzenlenen “Dijital Platform” programında önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Işık, üçüncü döneminin başlangıcında geride kalan bir yılı ve gelecekteki hedeflerini değerlendirerek, “Başladığımız gündeki hayallerimizin birçoğunu gerçekleştirdik ama takdir edersiniz ki hayat devam ediyor. Bu yolda yeni hayaller, yeni hedefler, yeni projeler üretmek zorundasınız” dedi.
“YÖNÜMÜZÜ HALKIN İHTİYACINA ÇEVİRİYORUZ”
Projelerin belirlenmesinde sadece belediye içindeki kararların etkili olmadığını, halktan gelen geri bildirimlerin de önem taşıdığını vurgulayan Işık, “Biz AR-GE çalışmalarımızdan ve ardından yaptığımız anketlerden çok ciddi destek alıyoruz. Sizin aklınızda bir proje olabilir ama o mahallenin farklı bir ihtiyacı çıkabilir. O zaman biz de hızlı şekilde yön değiştiriyoruz.” ifadelerini kullandı. “Gündem sürekli değişiyor” diyerek, “Projeler yaptıkça başka ihtiyaçlar çıkıyor ortaya. O yüzden bu işte ne proje biter, ne hizmet biter.” şeklinde ekledi.
“GÜRSU, KESTEL YADA İNEGÖL İLE AYNI DEĞİL”
Nilüfer Çayı’ndaki kirlenme ve ilçedeki hava kalitesi konularına da değinen İshak, Gürsu’nun diğer ilçelerle kıyaslanmaması gerektiğini ifade etti.
“İnegöl’ü, Kestel’i Gürsu’yla aynı kefeye koyamayız.” diyen Başkan Işık, “Gürsu ovada yer alıyor. Gürsu’nun sanayi bölgeleri yukarda. Özellikle konut bölgeleri ile sanayi bölgeleri arasında hava kirliliğinde fark var. Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey’in bahsettiği gibi Nilüfer Çayı’nda kirlilik var ama bu konu o kadar da karamsar tabloyu hak etmiyor.” şeklinde konuştu.
Yeşil Çevre Arıtma Tesisi’nden sonra önemli bir iyileşme yaşandığını belirten Işık, “OSB’deki fabrikaların atıkları bu tesise gidiyor ve oradan arıtılarak doğaya salınıyor. Ama zaman zaman kaçak salınımlar oluyor. Bu durumda görev hem BUSKİ’ye hem bize düşüyor. Bizim ekiplerimiz ve duyarlı muhtarlarımız hemen bildirim yapıyor, kamera sistemlerimizle tespit ediyoruz. Ceza süreci de devreye giriyor. 10 yıl öncesine göre bugün çok daha iyi durumdayız. O kadar da durum korkunç değil.” dedi.
GÜRSU’NUN YENİ HEDEFİ TURİZM
Gürsu’nun tarım ve sanayi ile anılmasının ardından, artık turizmde de iddialı olduğunu vurgulayan Başkan Işık, yerel ve kültürel değerleri ortaya çıkarmak amacıyla yapılan çalışmaları anlattı: “Gürsu bir tarım kenti, sanayi kenti… Ama artık turizmde de söz sahibi olmalı. Bursa’ya gelen turistlerin konaklaması 2 günü bile bulmuyor. Biz ise gelenlerin burada daha fazla zaman geçirmesini istiyoruz. Taşköprü Sokağı’ndan başladık. Orada Rumlardan kalma evleri restore ediyoruz. Cuma günü tarihi bir binada çocuk kütüphanesi açacağız. İnsanlar o sokakta yürürken geçmişe yolculuk yapacak.”
İlçedeki panoramik manzaralı noktaları da tanıtan Işık, “İkinci lokasyon noktamız Seyir Terası. Burası panoramik olarak Bursa’yı en iyi görebileceğimiz yer. Bir diğer lokasyon noktamız Kule Orman Park. Buranın içinde de hem butik hayvanat bahçemiz var. Hem de at binme alanı, piknik alanları mevcut. Ödüllü Ericek Adrenalin Park ise bizim gurur kaynağımız oldu. Avrupa Birliği’nden kırsal kalkınma ödülü aldı. 96 ülkeden başvuru vardı, Türkiye’den sadece bizim projemiz dereceye girdi.” şeklinde bilgi verdi.
“BURSASPOR HEPİMİZİN”
Bursaspor hakkında değerlendirmelerde bulunan Mustafa Işık, tüm şehrin bu başarıya destek vermesi gerektiğini vurgulayarak “Zaman zaman talepler geldiğinde hem belediye olarak hem bireysel olarak destek veriyoruz. Bursasporlular Derneği ile de sürekli irtibat halindeyiz. Ama bence asıl olan, şu anda oluşan kenetlenme. Herkes taşın altına elini koydu. Taraftarından teknik ekibe, siyasetçisinden yöneticisine herkesin emeği var.” dedi.
“Işık,” Bu başarıyı paylaşmak isteyenler olabilir, ama ayrımcılık kimseye fayda sağlamaz. Ayrımcılığa müsade etmeden hep birlikte hareket edersek, Bursaspor’u yeniden Avrupa kupalarında görürüz. Bursa’nın da, Bursaspor’un da buna hakkı var.” sözleriyle fikrini dile getirdi.
4 YILDA 4 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
İstihdamın ülkenin önemli sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Işık, “Sanayici işçi bulamıyor, vatandaş iş bulamıyor. Bu dengeyi sağlamak için Kolektif Kariyer Merkezi’ni kurduk. 4 yılda yaklaşık 4 bin kişiye iş bulduk. 12 bin kişinin birebir iş görüşmesine vesile olduk. 100. istihdam buluşmasını gerçekleştirdik.” şeklinde bilgi verdi. Başkan Işık, işe yerleştirilen her kişi için alınabilecek komisyon yerine firmalardan gıda paketi talep ettiklerini belirterek, “2 bin işe yerleştirme karşılığında 20 bin erzak paketi temin ettik. Hem istihdam sağladık hem de sosyal destek verdik.” dedi.
KADINLARA E-TİCARET VE GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ
Kadın istihdamı için çeşitli projelerin hayata geçirildiğini belirten Başkan Işık, “Kadınlara e-ticaret eğitimi verdik. Ürettiklerini satabilecekleri altyapıyı kurduk. Vergiden muaf kayıtlarını yaptırdık. Bazı kadınlar kendi işletmesini açtı. Kendi tiyatro ekiplerini bile kurdular. Kolektif ruhu yakaladılar.” ifadelerini kullandı.
“AFET KOORDİNASYON MERKEZİ YAPIYORUZ”
Deprem konusuna özel bir önem verdiklerinin altını çizen Işık, “40 dönüm alanda Afet Koordinasyon Merkezi yapıyoruz. Mahallelerde afet depoları kuruyoruz. 1999 öncesi bina oranı yüzde 20. Yeni yapılar zemin artı 2 kat. Arama-kurtarma ekibimizi 60 kişiye çıkardık, 20 farklı bölgede müdahale edebilecek kapasitemiz var.” dedi.
“ARMUT PİYASASINI BİZ BELİRLEMEK İSTİYORUZ”
GÜRTAM (Gürsu Tarımsal Araştırmalar Merkezi) ile tarımda üretici lehine dönüşüm başlattıklarını aktaran Mustafa Işık, “680 bin Euro’luk AB hibesiyle kasa üretiminden kompost gübreye, güneş enerjili soğuk hava depolarına kadar pek çok projeyi hayata geçirdik. Çiftçinin emeğinin karşılığını alması için çalışıyoruz. Hedefimiz armut piyasasında söz sahibi olmak.” dedi.
STEAM ATÖLYESİ GURURU
Hibe projeleriyle dikkat çektiklerini ifade eden Başkan Işık, Celal Bey Millet Bahçesi’ne dair olumlu geri dönüşlerden dolayı memnuniyetini dile getirdi. En çok gurur duyduğu projelerin arasında yer alan Steam Atölyesi hakkında, “770 bin Euro’luk AB hibesiyle kurduğumuz atölyede binlerce çocuğa robotik kodlama, 3D yazılım ve ahşap işleme eğitimi verdik. Her çocuk sertifika alıyor. Hem aileler hem çocuklar mutlu.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
SOKAK HAYVANLARI İÇİN ÖDÜLLÜ REHABİLİTASYON MERKEZİ
Sokak hayvanları için modern bir barınak oluşturduklarını belirten Işık, “200’den fazla köpeğe bakıyoruz. Aylık bakım maliyeti 1 milyon TL’ye ulaşıyor. Bu yüzden kendi kendini döndürebilen, kafeteryası ve sürdürülebilir modeli olan bir merkez kurduk. Türkiye Belediyeler Birliği tarafından ‘Empati Ödülü’ne layık görüldü.” şeklinde bilgi verdi.
Başkan Işık, “Hayalleriniz olabilir ama önemli olan halkın o projeleri benimsemesi. Bugün buraya gelenlerin yoğun ilgisi gösteriyor ki, doğru işler yapıyoruz.” diyerek kapanış yaptı.