Bursa Ovası’ndaki tarım arazilerinin önemli bir bölümünün sulama ihtiyacını karşılayan Gölbaşı Barajı’ndaki doluluk oranı geçtiğimiz yaz yaşanan kuraklık döneminin ardından yeniden yüzde 75 seviyesine ulaştı. İki sezon önce sadece koyun otlatmak, sebze ekmek ve otomobille gezmek için kullanılan, toplam 3 bin dönümlük alan, şimdi tekneyle balık tutulabilecek duruma geldi. Barajın güncel doluluk oranı drone ile havadan görüntülendi.
1933 yılında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından yaptırılan Gölbaşı Barajı’nın, geçtiğimiz yaz mevsiminde su seviyesinin yüzde 90 oranında düştüğü belirtildi.
Uludağ ve Katır dağlarından gelen sularla beslenen ve Gürsu, Kestel, Yıldırım ile Osmangazi ilçelerindeki tarım arazilerini sulamakta önemli bir rol üstlenen Gölbaşı Barajı’ndaki kuraklık, yağan yağmurlar ve Uludağ eteklerindeki karların erimesiyle sona erdi.
Bursa Ovası’nın sulama ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Gölbaşı Barajı’nın doluluk oranı şu an itibarıyla yüzde 75 olarak kaydedilmiştir. Önceki dönemde arazilerde yapılan küçük çaplı tarımsal faaliyetler ve hayvancılığın aksine, barajın doluluğundaki artış, tekrar su sporları ve balıkçılık için fırsat sunuyor. Barajın mevcut durumu drone görüntüleriyle belgeledi.
‘BARAJIMIZIN TEMİZLENMESİ GEREKİYOR’
Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, göletin havzasında birikmiş olan kilin su seviyesinin daha yüksek gözükmesine neden olduğunu belirterek, “Gölbaşı Barajı’nın sorunlarını biz yıllardır dile getiriyoruz” dedi. Kılıç, “Gölbaşı Barajı’nın milinin yüksek olduğu için su seviyesi daha dolu gözüküyor. Barajımızın alt zemininin tahliye edilip, ardından temizliğinin yapılması gerekiyor. Böylelikle daha çok su depolayıp, çiftçilere katkı sağlayacaktır. Orası bizim sulama sistemimiz. Bizim için çok önemli bir değerdir. Tarım 24 saat bakım isteyen bir iştir” ifadelerini kullandı. (DHA)