Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, ilçede son günlerde meydana gelen depremlerin beklenmedik bir durum olmadığını ifade ederek, “Depreme karşı hazırlıklı bir toplumuz. Ancak bina stokumuzun yüzde 48’i riskli” dedi. Başkan Deviren, Gemlik’in kentsel dönüşüm planlarının tamamlandığını ve riskli bölgelerde hazırlıkların devam ettiğini duyurdu.
Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, son günlerde artan deprem aktiviteleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Deviren, depremlerin uzmanlar tarafından önceden tahmin edildiğini belirterek, Gemlik’in deprem gerçeğiyle yaşamak zorunda olduğunu ve ilçenin büyük bir depreme karşı hazırlıklı hale getirilmesi için yoğun çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
Bütün uzmanların bir depremin olacağı konusunda hemfikir olduğunu kaydeden Deviren, Gemlik’le ilgili 5 büyüklüğünde tahminler yapıldığını, teknolojinin ilerlemesiyle sismik hareketlerin yakından takip edilebildiğini söyledi.
Gemlik’in son iki gündür sallandığını hatırlatan Başkan Deviren, halkın önceki dönemlere göre daha bilinçli davrandığını ifade etti. “Özellikle çocuklarımız açısından bu fark ediliyor. Bizler de güçlü bir Mali Afet Gönüllüleri Derneği’ne sahibiz. Bilinçli bir toplumuz. Ancak yapılan analizlerde ilçede ciddi bir riskle karşı karşıyayız. Göreve geldiğimizden bu yana yaptığımız zemin etütleri ve bina stok analizlerinde, binaların yüzde 48’inin ruhsatsız ve depreme dayanıksız olduğunu görüyoruz. Çünkü Gemlik eski bir kent. Yeni yapılan yapılarda büyük bir sorun olacağını zannetmiyorum” şeklinde konuştu.
Eski ve yüksek katlı binaların bulunduğu Kumla bölgesinin risk taşıdığına özel bir parantez açan Deviren, bu bölgelerde toplanma alanlarının belirlenmeye başlandığını söyledi. “Bu bölgelerde toplanma alanlarımızı belirledik, hazırlıklarımızı yapıyoruz. Birazdan birim müdürlerimizle bu konuyu görüşmek üzere toplantıya gireceğiz” ifadelerini kullandı.
Gemlik’in kentsel dönüşüm sürecine dair de bilgiler veren Deviren, veri toplama aşamasının tamamlandığını, bazı bölgelerin taşınmasının gerekeceğini fakat ilçenin tamamının taşınmasının doğru bir yaklaşıma sahip olmayacağını belirtti. “Gemlik ovasının seyrekleştirilmesi, yüksek binaların yerine mühendislerin ve mimarların önerdiği gibi 2-3 katı geçmeyen yapılar yapılması gerekiyor. Geniş caddelerin olduğu, nefes alabilen bir Gemlik hedefliyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı tamamladık” dedi.
Başkan Deviren, kentsel dönüşüm sürecinde siyasi parti temsilcilerinin ve kamu kurumlarının yanlarında olduğunu vurgulayarak, “Başta Kaymakamımız olmak üzere tüm siyasi partilerimize, Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Herkes siyaseti bir kenara bırakarak bu konuda yanımızda” diye konuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle Gemlik’e tahsis edilen rezerv alanlar sayesinde ilçeyi yeniden şekillendireceklerini kaydeden Deviren, “Milattan önce 1200 yılına dayanan tarihiyle, korkularla yaşanılan değil, barışın ve huzurun kenti olan bir Gemlik hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
Yaz aylarında Gemlik’in nüfusunun önemli ölçüde arttığını dile getiren Deviren, “Özellikle hafta sonları 700-800 bin kişiye kadar çıkıyor. 35.8 kilometrelik sahil şeridimiz Kurşunlu’dan Narlı’ya kadar uzanıyor. Bu nedenle çadır, konteyner ve diğer ekipmanlarla ilgili hazırlıklarımızı yaptık. Eksiklik ihtimaline karşı da son kontrollerimizi yapacağız” ifadeleriyle hazırlıklarını değerlendirdi.
Gemlik’in değil, tüm Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini belirten Başkan Deviren, “Depremle yaşamayı öğrenmek ve depreme dirençli kentler üretmek zorundayız. Bilim insanı Naci Görür de Gemlik’e geldi, daha önceki belediye başkanımızla da görüşmüştü. Bu tür bilim insanlarının söylediklerine kulak vermeliyiz. Sadece söylemlere değil, bilimsel gerçeklere dayanarak hareket etmeliyiz” diye ekledi.