Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York’taki BM Genel Merkezi’nde gazetecilere Gazze’deki güncel durumu aktardı. Guterres, “Bir aydan fazla bir süre geçti ve Gazze’ye tek bir damla bile yardım ulaşmadı. Ne gıda, ne yakıt, ne ilaç, ne de ticari malzeme var. Yardım tamamen kesildi, bu da dehşetin kapılarını tekrar açtı. Gazze, adeta bir ölüm tarlasına dönüştü ve sivil halk sonsuz bir ölüm döngüsüne hapsedilmiş durumda” ifadelerini kullandı.
Ateşkesin Sona Ermesiyle Küresel Acil Durum
Ateşkesin sona ermesinin insani yardımlar üzerinde yarattığı etkiyi vurgulayan Guterres, “Ateşkes, yaşam kurtaran yardımların ulaştırılmasını sağlamıştı. Ateşkes süresince insani yardım görevlileri teslimatlar gerçekleştirebildi. Silahlar haftalarca sustu, engeller kaldırıldı ve Gazze Şeridi’nin neredeyse her noktasına hayati yardımlar ulaştırılabildi. Ancak tüm bu olumlu gelişmeler, ateşkesin bozulmasıyla son buldu” dedi.
Guterres, Gazze’ye geçiş noktalarının kapatıldığını ve yardımların engellendiğini belirterek, “Teslimat kapasitemiz adeta boğulmuş durumda. BM insani yardım kuruluşlarının başkanları, dün ortak bir açıklama yaparak, ‘Gazze’de tüm Filistinlilere yetecek kadar gıda bulunduğuna dair iddialar, sahadaki gerçeklikten uzaktır ve temel ihtiyaç maddeleri son derece azalmıştır’ şeklinde ifade ettiler” sözlerini ekledi.
İnsani Yardımın Engellenmesi
Uluslararası hukuk gereği, İsrail’in Gazze’deki nüfusun gıda ve sağlık malzemelerini temin etme yükümlülüğü bulunduğunu belirten Guterres, “Bu yükümlülükler yerine getirilmiyor. Gazze’ye hiçbir insani yardım girişi sağlanamıyor” dedi.
Gıda, ilaç ve barınma malzemelerinin sınır geçiş noktalarında yığılmış biçimde beklediğini belirten Guterres, İsrail’in Gazze’ye insani yardımların kontrolüne ilişkin hiçbir plana işbirliği yapmayacaklarını ifade etti. Guterres, “İsrail makamlarının önerdiği ‘yetkilendirme mekanizmaları’, yardımları son kaloriye, son un zerresine kadar acımasızca kontrol etme riskine yol açıyor. Açıkça ifade etmek isterim ki, insani ilkeleri tam olarak gözetmeyen hiçbir mekanizmaya katılmayacağız. İnsani yardımlara engelsiz erişim sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
İnsani yardım personeline yönelik koruma sağlanması ve BM’ye ait bina ile tesislerin dokunulmazlığına saygı gösterilmesi gerektiğini söyleyen Guterres, BM personeli dahil tüm insani yardım çalışanlarının öldürülmesiyle ilgili bağımsız bir soruşturma talebini bir kez daha yineledi.
Kaynak: İHA