Yapının tamamen kendi içindeki döngüsü ile FETÖ ile bağlantılı olduğu iddiaları gündeme geldi.
‘Maydonoz Döner’ operasyonuna dair detaylar netlik kazandı. MASAK, 1,5 yıl önce başlattığı soruşturmanın sonunda, işletmenin finansal yapısını ortaya koyarak Ocak ayında savcılığa sundu.
MASAK, özellikle bankacılık işlem verilerini inceleyerek, işletmenin finansal hareketlerini detaylı bir şekilde analiz etti. Yaklaşık 300 analiz raporu hazırlayarak, bu verileri Ocak ayında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına iletti. Söz konusu zincir, 21 farklı şirkete sahipti.
Bu araştırmada MASAK bünyesinde özel bir ekip oluşturularak, şirketin organizasyon yapısını da içeren raporlar hazırlandı.
Tüm şubelerin SGK kayıtları üzerinden çalıştıkları dönem içerisinde istihdam edilen binlerce çalışanı, resmi ve gayriresmi ortaklarıyla birlikte yakın akrabalarının suç geçmişleri titizlikle incelendi.
NTV’nin haberine göre; Çalışma sonunda, araştırmalara dahil edilen şahısların arasında silahlı terör örgütü üyeliği ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs gibi suç kayıtlarındaki bireyler olduğuna da ulaşıldı.
Bu kişilerin büyük bir çoğunluğunun, kamu görevinden ihraç edilen ve ‘mahrem sınıf’ olarak adlandırılan isimler olduğu belirlendi. Maydonoz Döner, 2018 yılında Ömer Şeyhin tarafından kuruldu.
Somca Gıda’nın bünyesindeki bu döner markası, bayilik sistemiyle büyüyüp gelişti. MASAK, bayiliklerin, FETÖ üyelerine tahsis edildiği ve şirketin kapalı bir çark gibi işlediğini belirtti. Ömer Şeyhin, Maydonoz Döner’de Kurucu Ortak ve aynı zamanda şube sahibi olarak aktif rol almaktadır. Şirketin ortakları arasında Cuma Dağlı, Engin Kayıkçı, Ömer Faruk Ekim, Yücel Bahri Öntemel ve Mehmet Kaşlı yer almaktadır.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1,5 yıldır yürütülen soruşturmanın ardından, Ocak ayında şirketin yapısı tamamen gün yüzüne çıkarıldı ve 21 Şubat’ta aralarında şirket sahiplerinin de bulunduğu 353 kişi gözaltına alındı.
Son dönemlerin en geniş çaplı operasyonunun, MİT, MASAK ve Emniyet birimlerinin ortak çalışmaları sonucunda düzenlendiği kaydedildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü, MASAK ve MİT’in desteğiyle, Antalya merkezli döner zincirine yönelik bir süredir detaylı bir izleme gerçekleştirdi. Şüphelilerin, döner zincirinin isim hakkı yöntemiyle genişleyerek, yasaklı olan kişileri bünyelerine katarak büyüdüğü ve örgütle bağlantıları devam eden şahıslara gayri resmi ortaklıklar sağladığı belirlendi.
Şirket yöneticilerinin, FETÖ bağlantılı olarak yurt dışında 7 farklı ülkede şirketler kurarak örgüte para transferi yaptıkları tespit edildi.
FETÖ ile olan bağı olan muhasebecilerinin, mali işleri düzenlediği ve örgüt üyeleri arasında 220 milyonluk bir para transfer hacminin bulunduğu tespit edildi.
Şirket, büyümesini ‘Referans Temelli Büyüme’ stratejisi ile gerçekleştirmiş, resmi belgeler olmaksızın örgüt üyelerinin birbirine referans olmasıyla genişledikleri belirtildi. Şubelerin, örgüte bağlı kişilere istihdam ve finans sağlamak amacıyla kullanıldığı ifade edildi. 1,5 yıl süren teknik takibe ek olarak, şubeler aracılığıyla FETÖ’nün ‘himmet’ adı altında para toplama yöntemiyle oluşan gayri resmi ortaklıkların, hisse satışlarının da örgütle bağlantıları olan bireyler üzerinden yapıldığı ortaya kondu.
102 kişinin, örgütün gizli haberleşme programı ByLock’u kullandığı tespit edildi.
Gözaltına alınan 197 kişi arasında FETÖ ile bağlantılı adli işlem kaydı bulunanlar olduğu, adli işlem gören zanlıların etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmadığı ve bu isimlerin 83’ünün kamu görevinden çıkarılan kişiler olduğu bildirildi.