Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mükelleflerin mali durumlarını doğru bir şekilde yansıtmaları gerektiğini ifade ederek, bu durumun ileride cezalı işlemlerle karşılaşmamalarını sağlamak açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Bakanlığın yaptığı açıklamada enflasyon muhasebesinin doğru uygulanmasını sağlamak amacıyla başlatılan denetimlerin kapsamının genişletildiği ve bugüne kadar tespit edilen matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı bildirildi.
2024 YILINDA YENİDEN BAŞLAMIŞTI!
2021 yılından itibaren artan enflasyonun mali tablolar üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla, 2023 yılında alınan karar doğrultusunda, 2024 yılından itibaren enflasyon muhasebesinin uygulanmasına yeniden başlandı.
Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyon dönemlerinde mali tabloların gerçek durumu yansıtmasını sağlamak üzere varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerin enflasyon etkilerine göre düzeltilmesini içeren bir uygulama şeklidir. Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca, bu uygulamada yapılan düzeltmeler bazı mükellefler için vergi ödeme yükümlülüğü doğurabilir.
Buna paralel olarak, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), usulsüz ve hatalı uygulamalara karşı denetim sürecine başlamıştır. Denetimlerin, enflasyon muhasebesini yanlış uygulayan veya istismar eden mükelleflere yönelik olduğu ifade edilmiştir.
İNCELEMEYE SEVK EDİLDİLER
VDK Risk Analiz Merkezinin çalışmaları doğrultusunda, hatalı işlem yaptığı belirlenen mükellefler, enflasyon düzeltmeleri hakkında izahda bulunmak üzere çağrıldı. İzah komisyonlarında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, hatalı ya da yanlış uygulamalarda bulunmuş mükellefler yeni beyanname verdiler. Bu beyanlarla birlikte enflasyon muhasebesi uygulaması kapsamında artırılan matrah miktarı 13,5 milyar liraya yaklaştı. İzahları kabul edilmeyen mükellefler ise incelemeye gönderildi.
80 MİLYAR LİRAYI AŞTI
Enflasyon muhasebesi üzerine yapılan ilk denetimlerde hatalı işlemler tespit eden VDK, denetim çalışmalarını genişletme kararı aldı. Kurul, farklı ölçeklerdeki mükellefleri kapsayan ikinci bir denetim sürecine girdi. Bu denetimler sonucunda, artırılması beklenen matrah farkının yaklaşık 67 milyar lira olduğu tahmin ediliyor. Tespit edilen mükellefler, tekrar izaha davet edilecektir.
Böylece, denetim sürecinde bugüne dek tespit edilen matrah farkı 80 milyar lirayı aşmıştır. Denetimlerin sonucu ile bu tutarın daha da artması beklenmektedir. Enflasyon muhasebesini hatalı uygulayan ve istismar eden mükellefler incelemeye alınacaktır.
PETROL FİYATLARI İÇİN AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 4. Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamındaki “Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin Görünümü” başlıklı sunumunda enflasyon ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Enflasyon düşüş gösteriyor, düşecektir ve bu düşüş sürecektir. Enflasyonu düşürmek için kapsamlı bir politika setimiz mevcut. Programımıza sadığız ve kararlılığı koruyoruz. Bu bağlamda ciddi bir politik kararlılık ve siyasi destek söz konusudur. Son dönemlerde yaşanan piyasa dalgalanmalarının enflasyon programımız üzerindeki etkilerini sorgulayabilirsiniz. Dezenflasyon süreci devam edecek. Beklentilerde sınırlı bir kötüleşme olabilir. Ancak, liradaki zayıflamanın sınırlı kaldığını düşünüyoruz. Bu durum, belki enflasyonu bir miktar yukarı itebilir fakat etkisi zayıf olacak. İç talep daralıyor ve zayıflayan petrol fiyatları bir telafi unsuru olarak devreye girecek. Petrol fiyatlarındaki azalma, enflasyon beklentilerindeki sınırlı kötüleşmeyi ve liradaki zayıflığı dengeleyerek olumsuz etkileri sınırlayacaktır. Dolayısıyla net etkinin dezenflasyonist olmasını bekliyoruz” dedi.

3 kişi birleşip alıyor! Ya geliri bölüşüyor ya da satıp kar ediyorlar

Aralarında Orhan Gencebay ve Yiğit Bulut gibi isimler var! Ödenecek maaş miktarı gündem oldu: Açıklama geldi