Son dönemde, Kıyı Ege bölgelerinde büyük bir ilgi gören sarmaşıklar, doğal yapıları sayesinde sağlıklı bir besin kaynağı olarak tercih ediliyor. Aydın’da her bahar mevsiminde önemli bir ekonomik sektör haline gelen sarmaşık otu, dağlardan toplanan binlerce bağ ile şehirlerde tüketiciyle buluşmakta.
Aydın çevresindeki köylerde, çocukluğundan beri sarmaşık toplayan ve bunları şehir merkezlerindeki manavlarda satan Ramazan Çapar, bu doğal otun bölgedeki binlerce ailenin geçimine katkıda bulunduğunu ifade etti.
HERKES PARA KAZANIYOR
Sarmaşık otlarını “Aydın’ın nimeti” olarak nitelendiren Çapar, bu sayede her yaştan insanın para kazandığını belirtti. Bu yıl kuraklık nedeniyle sarmaşık az bulundu; bu nedenle fiyatları 100 TL’ye kadar yükseldi. Ancak son günlerde Ege Bölgesi’nde yaşanan yağışların, sarmaşıkların bolca çıkmasına vesile olacağını umuyor. Böylelikle bu otların fiyatlarının düşmesi, aynı zamanda toplayıcıların gelirlerinin artması bekleniyor.
2-3 AYLIK ÖMRÜ VAR!
Ramazan Çapar, Aydın’ın Germencik ve Nazilli ilçeleri başta olmak üzere ilgili bölgelerde doğal olarak yetişen bu otların, mevsime bağlı olarak 2-3 aylık bir ömre sahip olduğunu belirtti. Çapar, “Germencik’in Efeler, Köşk, Sultanhisar, Koçarlı ve Nazilli köylerinde, sağlıklı ve vakti uygun olan birçok kişi, sezon boyunca her gün sarmaşık topluyor. Bu otlar, toptancılar aracılığıyla köylerden toplanarak şehir merkezlerinde satışa sunuluyor. Toplama sürecinde yapılan emek dışında hiç maliyeti olmayan sarmaşık, toplayıcıya kazanç, tüketiciye ise şifa sunuyor” şeklinde konuştu.
İHA

SON DAKİKA: ABD borsaları çöküşle açıldı: Hisselerde satış dalgası başladı, kayıplar %5’leri buldu!

Sarp Sınır Kapısı’ndan bayram tatilinde 143 bin 846 yolcu geçti