Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) onaylanan yeni düzenleme ile organ bağışında ‘dijital başvuru’ dönemi resmen başladı. Artık vatandaşlar, organ bağışında bulunmak için e-Devlet sistemini kullanabilecek. Söz konusu düzenlemeye göre, organ bağışçısının hayattayken vermiş olduğu bağış iradesi önem taşıyacak. Ayrıca, organ bağışı yapan kişilerin eşleri veya birinci derece yakınları organ nakline ihtiyaç duyduklarında öncelik hakkına sahip olacaklar. Bu düzenlemenin, Türkiye’de 30 binden fazla organ bekleyen hasta için umut yaratması bekleniyor.
“VATANDAŞLARIMIZA E-DEVLET ÜZERİNDEN ORGAN BAĞIŞINDA BULUNMA İMKANI SAĞLANMIŞTIR”
Bilkent Şehir Hastanesi Organ Bağışı ve Nakil Merkezi sorumlu hekimi Doç. Dr. Hayriye Cankar Dal, organ bekleme listelerinde hasta sayısının her geçen gün arttığını belirtti. Doç. Dr. Dal, “Yapılan yeni düzenleme ile organ bağış prosedürleri kolaylaştırılmış, vatandaşlarımıza e-Devlet üzerinden organ bağışında bulunma imkanı sağlanmıştır. Yine organ bağışçısı kişinin iradesi esas alınacak ve vatandaşlarımıza e-Devlet üzerinden organ bağışçısı olma imkanı sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Yeni düzenlemenin kişi iradesinin esas alınmasını sağladığını vurgulayan Doç. Dr. Cankar Dal, “Kişi hayattayken organ bağışçısı olmuş ise beyin ölümü gerçekleşmesi durumunda organ bağışçısı olarak kabul edilecektir. 18 yaş ve üzeri herkes e-Devlet’ten organ bağışında bulunabilir. Kişinin ileri yaşta olması, eşlik eden hastalıklarının olması gibi durumlar organ bağışçısı olmasına engel değildir. Yine yapılan yeni düzenleme ile organ bağışçısı olan kişinin eşinin veya birinci derece yakınlarının organ nakline ihtiyaç duymaları halinde bu kişilere öncelik hakkı tanınmıştır” dedi.
“ORGAN BAĞIŞÇISI YETERSİZ”
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Levent Öztürk, hastanede aynı anda 4 organ nakli gerçekleştirilebildiğini ifade ederek, “Akciğer transplantasyonu yapılıyor, karaciğer transplantasyonu yapılıyor, kalp nakli yapılıyor ve böbrek nakli yapılıyor. Bunun dışında kornea nakli ve diğer nakiller de ayrıca yapılmakta. Bu konuda belki de tek eksiğimiz organ bağışçı sayısının yetersiz olmasıdır. Organ sıkıntısı çeken insanları, yeni bir hayata başlatmak için her zaman organ bağışı yapacak insanların desteğine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Öztürk, ağır hastalıkları olan insanların yeniden hayata dönmesi için organ bağışının önemini vurgulayarak, “Yeni çıkan yasa ile birlikte belki bu biraz kolaylaştıracak bu işlemleri. Tüm Türkiye’de organ nakli için bekleyen hasta sayısı 30 binin üzerinde. Yeni yasayla belki biraz organ bağışlarının artmasıyla, bekleyen insanların sayısı azalacak. 30 binin üzerinde insan organ nakli için bekliyor ve bunların tedavi süreçleri çok büyük maliyetler oluşturuyor. İnsanların yaşam kaliteleri çok düşük. Organ naklinden sonra yaşam kaliteleri artacak, yeni bir hayata başlayacaklar. Bir gün belki bir yakınımız, bir tanıdığımız bir organa ihtiyaç olabilir. Bunu göz önünde bulundurarak organ bağışına teşvik ediyoruz” dedi.
(DHA)