Kenger sakızı, ilkbahar aylarında Sivas’ın kırsal alanlarında yetişen kenger bitkisinin kökünde bulunan beyaz süt kıvamındaki özlerin işlenmesiyle elde ediliyor. Sağlık açısından önemli faydaları ve zahmetli üretim süreciyle dikkat çeken bu doğal sakız, özellikle son zamanlarda popülaritesini artırdı.
HER DERDE DEVA
Kenger sakızının kilogram fiyatı, çeyrek altını geçerek yarım altınla yarışır seviyelere ulaştı. Doğal yöntemlerle çıkarılan bu sakızın, diş sağlığını desteklemesi, yüz felci geçiren bireylerde kas hareketlerini artırması, kulak iltihaplarının giderilmesinde yardımcı olması, mide ağrılarını ve şişkinliği hafifletmesi ile migren üzerinde olumlu etkiler gösterdiği bilinmektedir.
KİLOSU 12 BİN LİRAYI BULUYOR
Kenger sakızının, toplayan kişi sayısının az olması ve toplama işleminin zorluğundan dolayı kilosu 10 bin ile 12 bin lira arasında değişiyor. Her bir kenger sakızının tanesi ise 25 liradan alıcı bulabiliyor.
“YENİ NESİL SAKIZLARLA KIYAS EDİLEMEZ”
Sivas’ta aktar olarak faaliyet gösteren Muhammet Emin Gülle, kenger sakızının diğer sakızlara göre doğal ve faydalı olduğunu belirtirken, kenger bitkisinin “ışkın otu” olarak da adlandırıldığını ifade etti. Gülle, kenger sakızıyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Kenger bitkisi diğer bir ismiyle ışkın otu diye de adlandırılıyor. Kenger sakızı bu bitkinin kesildiğinde akan süt kıvamındaki özünden elde ediliyor. Bu öz biriktiriliyor ve bir gün sonra bu öz yuvarlanıp sakız kıvamına getirilerek bu halini alıyor. Kenger sakızı kulaklardaki iltihabın atılmasına yardımcı olur, dişlere ve diş etlerine faydaları vardır. Kilogram fiyatı 10 bin ile 12 bin lira arasında değişiyor. Gençler pek bilmiyor kenger sakızını ama 50 yaş üzeri biliyor ve alıyor. Bu sakızı toplamak oldukça zahmetli. İnsanlar dağ taş demeden dolaşıyor kenger bitkisini bulup kesiyorlar. Yeni nesil sakızlar ile karşılaştırmaya bile gerek yoktur. Şimdiki sakızlar tamamıyla plastik, ancak kenger sakızı tamamen doğal ve sağlıklıdır.”