1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Deprem ve Sosyal Güvenlik Üzerine Kritik Açıklamalar

Deprem ve Sosyal Güvenlik Üzerine Kritik Açıklamalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CNNTÜRK canlı yayınında soruları yanıtlayan Bakan Işıkhan, “Öncelikle tüm İstanbullulara ve dün de Kütahya sallandı biliyorsunuz, Kütahyalı kardeşlerime ve depremi hisseden tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun teklifimi iletmek istiyorum.” dedi ve çeşitli konularda açıklamalarda bulundu.

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

“DEPREM SİYASET MALZEMESİ DEĞİLDİR”

Işıkhan, “Deprem bize bir kez daha şunu gösteriyor, aslında bir deprem bölgesinde yaşıyoruz. Çok şükür can kaybımız olmadı, bu sevindirici bir özellik bence. Depremin olduğu ilk günden itibaren devletimizin tüm yıkanları biliyorsunuz seferber edildi. Sayın Cumhurbaşkanımız, başta olmak üzere bakanlarımız, tüm kamu kurumu ve kuruluşlarımız depremin anından itibaren burada görev almaya başladılar.” şeklinde konuştu.

Işıkhan, “Burada kentsel dönüşüm projeleri, yapı, denetim sistemleri, deprem yönetmelikleri gibi konuların ne kadar hayatı olduğunu, siyasete malzeme yapılmayacak kadar da önemli mevzular olduğunun altını çizmek istiyorum. Depremi önleyemeyiz, ancak depreme hazırlığı şehirler, daha güçlü şehirler inşa edebiliriz. Bu da bizim elimizde aslında. Bunun en kestirme yolu, en kısa yolu da aslında kentsel dönüşümdür.” diye ekledi.

Işıkhan, “Devletimizin sağladığı olanaklarla birlikte, özellikle deprem riski taşıyan hasarlı, az hasarlı ya da çok hasarlı binaların hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm sürecine girilmesini ben özellikle istirham ediyorum vatandaşlarımızdan. Rabbim ülkemizi ve milletimizi bu tür afetlerden korusun demek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

‘BELEDİYELERİN 196 MİLYAR BORCU VAR’

Işıkhan, “Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülürlüğü için bizim tek bir gelirimiz var. Bu gelir de işverenlerimizin ve kamu kurumlarımızdan tahsil ettiğimiz sigorta primleri. Ancak belediyeler 31 Mayıs seçimleri öncesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın defayeten ifade ettiği konu, prim borçlarının ödenmesi noktasındaki ifadesinden sonra inanın tüm belediyelerle yakın iletişime girdik.” dedi.

Işıkhan, “Primleri düzenli bir şekilde ödeyen, çünkü işçilerimize ücretlerini ödedikten sonra prim borçlarının da mutlaka SGK’ya yatırılması gerekiyor. Bu çerçevede aslında primlerin düzenini ödeyen tüm belediyelerimize ve belediye başkanlarımıza da huzurlarınıza teşekkür etmek istiyorum.” şeklinde ifade etti.

Işıkhan, “Mart ayında geçen 96 milyardı fakat şu an bu rakama 100 milyar daha faizle birlikte bir rakam eklendi. Bunun sürdürülemez olduğunu fark ettik ve belediyelerimize, belediye başkanlarımıza iletişime geçtik.” diye konuştu.

’85 MİLYONUN İŞÇİNİN ÇALIŞANIN EMEKLİNİN HAKKINI KORUMAKLA SORUMLUYUZ’

Işıkhan, “Biz SGK olarak kayıt dışılıkla, usulsüzlüklerle, suistimallerle mücadele etmek için 2024 yılını Abdülkadir Bey denetim yılı olarak ilan etti. Ve hala devam ediyor.” dedi.

Işıkhan, “Burada çok önemli bir konu, 7400’lü ile ilgili işlem başlattık. Hem ödenen rakamların geri alınması, faizleri geri alınması hem de savcılığa suç duyurusunda bulunduk.” dedi ve “85 milyonun işçinin çalışanın emeklinin hakkını korumakla sorumluyuz.” şeklinde ekledi.

Işıkhan, sağlık sistemindeki artan kronik hastalıklar ve yaşlı nüfus oranının yükselmesine dikkat çekerek, “Sağlık bizim için çok önemli.” dedi. “Demans hastalıkları, Alzheimer, Parkinson rahatsızlıkları daha belirgin hale gelmeye başladı.” ifadelerini kullandı.

“8 BİN 873 İLAÇ SGK TARAFINDAN KARŞILANMAKTADIR”

Işıkhan, geri ödeme kapsamında yer alan ilaç sayısını da paylaştı; “8.475 yurt içi, 398 de yurt dışında olmak üzere toplam 8.873 ilaç SGK tarafından karşılanmaktadır.” dedi.

Işıkhan, “2024 yılında geri ödeme kapsamına aldığımız ilaç sayısı 432 yeni ilaç ödeme kapsamına alındı. Bunlardan ikisi kanser tedavisine kullanılan yurt dışı ilaç.” diye belirtti.

geri-odeme

‘BİR SMA İLACI DAHA GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALMIŞ OLDUK’

Işıkhan, “Müjdeyi SMA’da hastalarımıza ve ailelerimize inşallah paylaşma fırsatımız olacak.” diyerek sağlık konusundaki sorumluluklarının arttığını vurguladı.

“9 BİN VATANDAŞIMIZ SAHTE BOŞANMA YOLUYLA YETİM AYLIĞI ALIYOR”

Işıkhan, “Bu da toplumda sıklıkla karşılaştığımız bir konu aslında. Yaklaşık 9 bin sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığı tespit edilmiştir.” dedi ve denetimlerin artırılacağını belirtti.

“EYT’DEN YARARLANARAK EMEKLİ OLMUŞ 38 YAŞINDA 460’A YAKIN VATANDAŞIMIZ VAR”

Işıkhan, EYT düzenlemesine de değinerek, “Bu düzenlemenin maliyeti 724 milyar lira. Önümüzdeki 5 yıl içinde de kümülatif olarak değerlendirildiğinde bunun maliyeti 3.4 trilyon lira olacaktır.” dedi.

KAMU İŞÇİSİNE ZAM GELECEK Mİ?

Işıkhan, “600 bin işçinin öncelikle, ücretinin belirleneceği, kamu işçilerinin sosyal ve ekonomik haklarının belirleneceği önemli bir süreç.” diyerek enflasyon verilerini takip ettiklerini belirtti.

Işıkhan, “Bu süreç tabii belli bir dönem sonra belli bir noktada uzlaşmayla neticeleneceğini de tahmin ediyorum.” dedi ve “Ağustos ayında özellikle kamu görevleri, memurlarımız ve sözleşmeli personelimiz için de toplu sözleşme süreçlerini geçeceğiz.” şeklinde konuştu.

Deprem ve Sosyal Güvenlik Üzerine Kritik Açıklamalar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks