Kayyım idaresiyle yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi resmi Twitter (X) hesabından yapımı devam eden bulvarın adının Cumhuriyet’e karşı ayaklanan ve isyan başlatan ‘Şeyh Sait’ olacağı duyuruldu.
Diyarbakır’ın kayyım valisi tarafından yönetilen Büyükşehir Belediyesi’nin bir bulvarı “Şeyh Sait” ismiyle adlandırması, sosyal medya platformlarında gündem oldu.
“Şehrimizin trafik akışını büyük ölçüde rahatlatacak yeni çevre yolumuzla Diyarbakır’ımıza değer katıyoruz. Silvan yolunu Elazığ yoluna bağlayacak 12 kilometre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindeki Şeyh Sait Bulvarı’nın yapım çalışmalarına başladık.”
Peki Şeyh Sait Kimdir?
Şeyh Said, 1865-1866 yıllarında Şeyh Mahmud Rıza ve Gûle Hanım’ın oğlu olarak Elazığ’ın Palu ilçesinde dünyaya geldi. Seyyid bir ailenin üyesi olduğu iddia edilen Şeyh Said, Zaza kökenlidir. Şeyh Said’in 6.göbekten dedesi olan Seyyîd Haşim, İran’dan Diyarbakır’a yerleşmiş ve Sultan IV. Murad tarafından öldürülmüştür. Ayrıca Şeyh Said’in yedi kardeşi bulunmaktadır. Doğduğu şehir olan Elazığ Palu’da, Diyarbakır’da, Muş’ta ve çeşitli yerlerde eğitimler gördü. Uzun yıllar Elazığ’ın Hınıs ilçesinde yaşadı.
Genç Hadisesi olarak da bilinen Şeyh Said Ayaklanması, Nisan 1925’te başladı. Şeyh Said İsyanı, Zaza ve Kürt asıllı çeşitli aşiretlerin desteğiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki merkezi yönetime karşı başlatıldı. 13 Nisan 2025’te başlayan Şeyh Said isyanı, 31 Mart 1925’te bastırıldı.
Dönemin en büyük ayaklanmalarından birine liderlik eden Şeyh Said, dönemin hükümetine karşı silahlı isyan girişiminde bulunduğu için yargılandı. Cumhuriyet’in ilan edilmesine ve laik düzene karşı çıktığı için 29 Haziran 1965 yılında Diyarbakır’da idam edildi.