Caretta carettaların sevimliliği son günlerde oldukça ilgi çekici bir konu haline geldi. Ancak, bu sevimli deniz kaplumbağalarının son zamanlarda ısırma vakaları ile gündeme geldiği bildirildi. Birkaç vatandaş, denizde caretta carettalar tarafından ısırıldığını ifade ederken, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu dönemde caretta carettaların yumurtlama ve yumurtadan çıkış döneminde olduğunu vurgulayarak, sahillerin insanların etkisiyle işgal altında olduğunu ve bu yüzden hayvanların yumurta bırakamayarak strese girdiğini belirtti.
“TURİZMİN EN YOĞUN OLDUĞU DÖNEM, HAYVANLARIN ÇIKABİLECEĞİ BİR ORTAM YOK”
Gökoğlu, geçmiş yıllarda deniz kaplumbağası ısırma vakalarının Lara bölgesinde görüldüğünü, bu yıl ise Konyaaltı sahilinde şimdiye kadar iki ısırma vakasının yaşandığını belirtiyor. Yaz dönemine denk gelen bu dönemde, Konyaaltı Sahili’nde insan yoğunluğunun yüksek olduğunu ifade eden Gökoğlu, “Şimdi Carettaların hem yavruların çıkış zamanı, hem de ebeveynlerin yumurtaya çıkış zamanı. Bazıları erken çıktı. Her yer insan, hayvanların çıkabileceği bir ortam yok. Çok kalabalık turizmin en yoğun olduğu dönem. Geçtiğimiz günlerde yine Konyaaltı’nda hayvan kıyıya çıkmaya çalışıyor. İnsanlar toplanmış, başında kamera ve telefon ışıklarını kullanarak hayvanın çıkışını çekmeye çalışmışlar. Hayvan dönüp gidiyor, çıkmıyor karaya” dedi.
“HAYVANLARIN YAŞAMINA MÜDAHALE EDİYORUZ”
Caretta carettaların, yumurtlamak için sessiz ve sakin yerleri tercih ettiğini belirten Gökoğlu, insanların telefon ışıkları ve meraktan hayvanın yaşamına müdahale ettiğini söylüyor. “Farklı bir görüntüde de hayvan kumu kazmak için uğraşıyor. Yine başında insanlar ışık tutuyorlar ve konuşmalar var. Hayvan bundan rahatsız. Bu tür hayvanlar gece sessiz sakin yere çıkar. Ve oraya yumurtasını bırakarak geriye döner. Her taraf insan, dolayısıyla biz bu hayvanların yaşamına müdahale ediyoruz. Bunların yaşam alanı o kumsalla, deniz arasındaki bölge. Dolayısıyla bu kadar kalabalıktan rahatsız olan ve zamanında çıkıp yumurtayı bırakamadığı için verdiği bir tepki olabilir. Konyaaltı’nda şimdiye kadar böyle bir vaka yoktu. Ama Lara tarafından bazı vakalar vardı” ifadesini kullandı.
“VAKALAR GENELLİKLE ÖĞLEN SAATLERİNDE YAŞANIYOR”
Isırma vakalarının özellikle öğlen saatlerinde yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bunun suyun bulanık olması nedeniyle caretta carettaların insan vücudunu denizanası olarak algılaması ile bağlantılı olabileceğini belirtti. “Vakaların saatlerine bakarsanız, hep öğlen sonudur. Sabah karadan denize doğru bir esinti olur. Deniz sakindir, hiç dalga yoktur. Öğlen saatlerinde sert bir meltem çıkar, o meltemle birlikte deniz dalgalanır ve Lara tarafında da deniz sığ olduğu için bulanır. Bu tür hayvanlar bu bulanıklıkta seçemediği için beyaz tenli vatandaşlara muhtemelen denizanası diye ısırma vakaları oluyor. Ama dikkat ederseniz, hep öğlen sonu olur bu vakalar. Konyaaltı’nda şu ana kadar yoktu, bu sene iki vaka var” dedi.
“YAŞAM ALANLARI İŞGAL ALTINDA”
Denizlerin, caretta carettaların yaşam alanı olduğuna ve bu hayvanların yalnızca yumurtlamak için karaya çıktıklarına vurgu yapan Gökoğlu, “Muhtemelen bahsettiğim gibi, hayvanın yumurta bırakabileceği yerler şu anda insanlar tarafından işgal altında, muhtemelen bundan dolayı verdiği bir tepki olabilir. Yumurtlamak için çıkamıyor. Çıkamayınca ‘Çekilin sahamdan’ dercesine verdiği bir tepki. Bu hayvanların yaşam alanı su, bizim yaşam alanımız kara. Karaya adapte olmuş insanlar, dolayısıyla su yaşamını insanoğlu her yerde etkiliyor. Milyonlarca insan denizde, sahilde şu anda, oysa bu hayvanlar çıkıp yumurta bırakacaklar. Yaşam alanlarının işgal edilmesine verdiği bir tepki olabilir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
(İHA)