Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugün bayilerde yer alacak olan ve kentin tarihi belleklerinden biri olarak kabul edilen ”Bursa’yı Büyütenler” dergisini ve bu dergide Bursa’nın sanayi dönüşümü ile birlikte gerçekleştirilen dünya çapındaki bir ilk olan ”Fincancılar Sözleşmesi”ni ele aldı.
Yılmaz, yazısında şu sözlere yer verdi:
”Küçük bir çocukken, 1960’lı yılların ortalarında, Fethiye Köyü’nde evin bahçesinde oyun oynuyorduk. Evin büyüğü, geniş yeşil alanları göstererek, “Ne görüyorsun?” diye sordu.
“Her yer tarla,” yanıtını verince, aklımızdan çıkmayan bir cümle kurdu:
“Buralar yakında fabrika tarlası olacak.”
Tarla hakkında biliyorduk, ancak fabrika tarlası ne demekti? O dönemlerde Bursa denildiğinde akla yalnızca Merinos ve İpekiş geliyordu. Arazinin bir köşesine tekrar bakınca, gözümüze yalnızca üzerinde Aygaz yazılı bir sundurma çarptı.
Ve ardından…
Yalakçayırı’nda, Türkiye’nin ilk Organize Sanayi Bölgesi kuruldu, tarla alanlarının içine fabrikalar inşa edilmeye başlandı.
Bu süreçle ilgili…
Olay dergisinin her yıl titizlikle hazırladığı ve bugün satışa sunulan Bursa’yı Büyütenler dergisinin sunuş yazısında sevgili Nahit Kayabaşı şu ifadeleri kullanıyor:
“Ülkemizin ilk OSB’si olan bu oluşum, Cumhuriyet döneminde Bursa’nın kaderini sadece ekonomide değil, aynı zamanda sosyokültürel alanda da dönüştürdü.”
Bu oluşum,
Bursa’nın sanayi kenti olma yolunda yeni fabrikaların kurulmasını sağladı. Kayabaşı, Bursa’nın dönüşümünü anlatırken dikkat çekici bir noktaya değiniyor:
“Bu durum, kente göçmen akınını da tetikledi ve Bursa’nın nüfusal yapısını, konut alanlarını değiştirmeye yaradı. Bursa, yeni bir sürece girdi ve bu da kentin mimarisinde önemli değişimlere yol açtı.”
Değişimin etkileri…
“Kaçınılmaz bir gerçekti. Sanayileşen tüm şehirlerde olduğu gibi, Bursa da ekonomik büyümenin bedellerini ödüyordu,” diyen Nahit Kayabaşı, kentin yaralarını sarmayı öğrenmesi gerektiğini vurguluyor.
Bir Bursalı olarak bu değerlendirmeye katılmamak elde değil.
Evet…
Emek yoğun sanayi, Bursa’yı dönüştürüp, şehir yaşamını değiştirdi. Peki, Bursa sanayisini yüksek teknoloji dönüşümüne yönlendirebilecek mi?
Bu sorunun yanıtını bulmanın zamanı geldi.”
Dünyanın ilk toplu sözleşmesi bu topraklarda yapıldı.
Öncelikle… Özenle hazırlanan Bursa’yı Büyütenler dergisi için emek veren arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz.
Biz de…
Bursa’nın ticaret ve üretim misyonuna küçük bir katkı sunalım:
1766 yılında, İstanbul’daki Saray ekonomik sorunlarla karşılaşınca, İznik’teki çinicilere olan siparişleri durdurma kararı aldı. İşsiz kalan fincancılar, benzer iş alanları bulmak için Kütahya’ya göç ettiler. Ancak burada da işgücü fazlası nedeniyle düşük ücretlerle çalıştırıldılar.
Bunun üzerine oluşturulan Fincancılar Sözleşmesi, dünyanın ilk toplu sözleşmesi unvanını kazandı.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamını okumak için tıklayın…