1. Haberler
  2. Son Dakika Bursa Haberleri
  3. Kestel
  4. Bursa’nın Orhaneli’sinde Ahududu Rekoru!

Bursa’nın Orhaneli’sinde Ahududu Rekoru!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa’nın dağ ilçelerinden Orhaneli’de, yaklaşık 15 yıl önce bazı çiftçilerin başlattığı küçük ölçekli ahududu (frambuaz) yetiştiriciliği, günümüzde yıllık bin tonluk kazançlı bir üretime dönüştü. Düşük kalorisi ile bilinen ancak yüksek antioksidan içeriği sunan bu orman meyvesi, içerdiği mineral ve vitaminlerle birçok sağlık sorununa fayda sağlıyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiren, potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düşürüp kalp sağlığını destekleyen ahududu, aynı zamanda sağlıklı sindirimi de destekliyor. Göz sağlığına fayda sağlamakta, cildi beslemekte ve kan şekerini kontrol altına almaktadır.

Yıllık 7 bin ton ahududunun tamamı Bursa’da üretiliyor

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de yıllık ortalama 7 bin ton ahududu üretiliyor ve bu miktarın büyük bir kısmı, Bursa’nın Kestel ve Orhaneli ilçelerinde yetiştiriliyor. Kestel bu alanda öne çıksa da Orhaneli’nin mahalleleri de ahududu üretiminde oldukça dikkate değer bir ilerleme kaydediyor. Yaklaşık 15 yıl önce bazı çiftçilerin küçük çaplı başladığı ahududu yetiştirme faaliyetleri, bugün birçok köyde yıllık bin tonluk kazançlı bir üretim haline geldi. Bu üretim miktarının yaklaşık 700 tonu ise Göynükbelen Mahallesi’nden geliyor.

Göynükbelen Mahallesi Muhtarı Mehmet Turp, “dağ köyleri” olarak adlandırılan Orhaneli’nin kırsal bölgelerinde son yıllarda ahududu üretiminin yaygınlaştığını belirtti.

Her yıl yeni ahududu bahçeleri kuruluyor

Ahududu üretiminde en önemli atak, Göynükbelen Mahallesi’nde yaşanıyor. Turp, “Yaklaşık 15 yıldır ahududu üretiyoruz. 15 yıl önce başladık ama bugün hatırı sayılır bir tonaja ulaştık” şeklinde konuştu. Her yıl yeni ahududu bahçeleri kurulduğunu dile getiren Turp, “Verimi de güzel, parası da güzel. Aşağı yukarı bizim mahallemizde 450 çiftçi ahududu üretiyor. Üretimi kolay değil ama kazancından çiftçi memnun. Bahçe temizliği, ilaçlaması, bakımı, çapası derken epey zahmetli bir süreç. Dönüme 1 ila 1,5 ton verim alınıyor biz bölgede. Tek veren çeşidi yaz aylarında bitti. Ağustosta yedi veren çeşidine başladık ve aralık ayına kadar sürer. Yedi veren çeşidinden hepsi aynı anda olgunlaşmıyor. Belli periyotlarla hasat hep sürüyor.” ifadelerini kullandı.

Kilosu 250 TL’ye satılıyor

Hasat başladığında tek veren çeşidinin kilosunun 95-100 lira aralığında alıcı bulduğunu aktaran Turp, “Şimdilerde ise peşin kilosu 210 liradan gittiğini, haftada 2 ödemeli olması durumunda 250 liraya ulaşabildiğini” belirtti.

Mahallelerinde İzmir ve Bursa’dan alıcıların geldiğini dile getiren Turp, “Onlar burada alıp paketleyip soğuk hava depolarına götürüyor. Bizim burada da birkaç buzhane kuruldu ve hasat edilir edilmez oraya konuluyor. Genellikle dondurma ve pasta sanayisinde kullanılıyor. Çiftçiler memnun. Kilosu 210-250 liradan satıyorlar. Bu yıl verim de güzel oldu. Dağ köyleri böyle giderse ahududu merkezi olabilir” şeklinde konuştu.

Bursa’nın Orhaneli’sinde Ahududu Rekoru!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks