Bursa’nın Gürsu ilçesinde meydana gelen yangın, geceyi alevlerle aydınlatarak büyük bir felakete neden oldu. Bu yangın sonucunda milyonlarca arı, ateşe uçarak geri dönemedi. Kovanlarda yanarak ölen arıların yanı sıra, birçok arı da kovanlarından uçarak alevlere doğru gitti ve telef oldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesinin raporlarına göre, Gürsu’da yaklaşık 1370 hektar, Harmancık’ta ise yaklaşık 4700 hektar alan yangında ciddi şekilde zarar gördü.
Harmancık bölgesinde yaklaşık 2 milyon 300 bin, Gürsu’da ise 680 bin civarında ağaç yanarken, sadece ağaçlar değil, içlerindeki birçok canlı da yangından etkilendi. Özellikle ormanlık alanların zarar görmesi ve tarımsal üretimde büyük önem taşıyan arılardaki kayıplar dikkat çekti.
Yangın sırasında kovanını bırakan arılar bir daha geri dönemedi. Kovan içinde yanmış arıların ve uçma aşamasında olamayan yavruların görüntüleri ise yürekleri dağladı. Bu kayıplar, bölge tarımı açısından büyük bir endişe kaynağı oluşturdu.
Gürsu’nun armut ve şeftali üretiminde dölleyici bir rol üslenen arılardaki kaybın hızla telafi edilmesi büyük önem taşıyor.
Gürsu’nun İğdir Mahallesi’nde arıcılık yapan İbrahim Tetik, 15 kovanının tamamen kül olduğunu vurgulayarak, “Bu 2 milyondan fazla arı demek. Ayrıca kovanlardaki arılarla yavruları da öldü” şeklinde konuştu.

Bursa’nın Gürsu ilçesinde gecenin alevlerle aydınlandığı yangında milyonlarca arı ateşe uçup bir daha geri dönmedi. Kovanlarda yanarak ölen arıların yanında milyonlarca arıda kovanlarından alevlere uçup telef oldu.
İbrahim Tetik, sadece kendi kaybının değil, bölgedeki diğer arıcıların da ciddi kayıplar yaşadığını belirterek, “Gece saatlerinde ateşi, ışığı gören arılar kovanı bırakıp gitti ve milyonlarcası geri dönmedi. Ateşe koştular ve bu onların sonu oldu. Bazen savaşmaya gider arı ışıkla bazen ışığı görünce yaklaşmak ister. Ateşe koştular, ışığı görünce gidiyor bazen de saldırma içgüdüsüyle uçuyor. Burada kovanlar var duramayız normalde ama şu an arı sesini bile duymak zor.” ifadelerini kullandı.
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez ise bölgenin şeftali ve armut üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Arılar meyve üretimi açısından çok önemli yer tutuyor. Hızla kayıplar yerine konmalı, arıcılık eski haliyle sürdürülmeli” değerlendirmesinde bulundu.