Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Bursa’da şehir içi ulaşıma yapılan zammı bugünkü köşesinde ele aldı.
Aydın, köşesinde şu ifadeleri kullandı:
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi BURULAŞ, kent içi toplu taşıma ücretlerini 7 Temmuz tarihinden itibaren yükseltti.
Ulaşım Koordinasyon Merkezi Kurulu (UKOME) tarafından alınan zam kararıyla birlikte, Bursaray ve lastik tekerleli toplu taşıma araçlarında tam bilet fiyatları 35 liraya, uzun hatlarda ise 44 liraya çıkartıldı. Öğrenci biletinin ücreti ise 8,75 lira olarak belirlendi.
Kısa hatları kullanan yolcu oranının ne olduğu bilinmese de, 44 liralık ücretin Bursalıların gözünde büyük bir üzüntü yaratacağını düşünüyoruz. Bu durumun, Büyükşehir Belediyesi yönetimine karşı bir siyasi reaksiyona yol açabileceği hatırlanmalıdır.
Ayrıca, yıllardır devam eden abonman uygulamasının kökten kaldırılmasını da yanlış bir karar olarak değerlendiriyoruz.
BURULAŞ, yaptığı açıklamada son 6 ay içinde personel, akaryakıt, yedek parça ve bakım onarım maliyetlerindeki artışa dikkat çekmiş. Bazı gider kalemlerindeki artışların yüzde 55’e kadar ulaştığı belirtilmiş. Bu kararın, halkı toplu taşımadan uzaklaştıracak bir adım olduğunu düşünüyoruz. Kentte trafik sıkışıklığını azaltmak adına toplu taşıma kullanımını teşvik etme çabaları sürerken, UKOME’nin onayladığı bu zam kararının vatandaşı toplu taşımadan kaçıracağını öngörüyoruz.
Eldeki oranların bile taşıma maliyetlerini karşılamadığını elbette biliyoruz.
Ancak, Türkiye’nin hiçbir kentinde toplu taşıma hizmetinden kâr elde eden bir belediye bulunmadığını söylemek mümkün.
Sübvansiyonlarla sürdürülen sistem, halkın bu hizmetten uzaklaşması durumunda daha fazla Büyükşehir bütçesi desteğine ihtiyaç duyacaktır.
Bir diğer merak edilen konu, bu zam kararına UKOME’deki bürokratların nasıl onay verdikleridir.
Merkezi hükümete bağlı kurumların bürokratlarının veya temsilcilerinin onayıyla alınmış bu karara, iktidar partisinin Bursa İl Başkanı’nın tepki vermesi ise düşündürücü bir durum ortaya koyuyor.
İstanbul’da yeni taksi plakası tahsisi ve toplu taşıma ücretlerinin artırılmasına UKOME’de yer alan merkezi hükümet kurumlarının bürokratları onay vermezken, Bursa’da halkın bütçesini sarsacak bu denli bir artışı nasıl onaylayabiliyorlar?
Acaba, iktidar partisinin UKOME’deki kurum temsilcileri üzerinde bir etkisi yok mu?
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğa sahip olan iktidar partisinin, mali zorluk yaşayan BUSKİ’nin su zammını iki kez reddetmesine rağmen, ulaşım zammını kendi yönetimindeki kurum temsilcilerinin onayıyla geçirmesi dikkat çekici bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
BURULAŞ’ın zammı, kent genelinde geniş bir yankı uyandıracaktır. Bu durumun siyasi boyutu da göz ardı edilmemelidir.
İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…