Türkiye’deki böğürtlen üretiminin büyük bir kısmını karşılayan Bursa’nın Kestel ilçesinde hasat dönemi başladı.
Orman meyvelerinden biri olan ve zengin mineral ile vitamin içeriğiyle tanınan böğürtlen, krizantem, reçineno gibi birçok antioksidanın kaynağı olarak da öne çıkıyor. Bu değerli meyve, en yoğun olarak Kestel’in Gözede Mahallesi’nde üretiliyor. Dağ eteklerinde kurulan bahçelerde yetiştirilen böğürtlenlerin büyük bir kısmı, soğuk hava depolarına taşınıp donduruluyor ve yıl boyunca pastacılık ile dondurma endüstrilerinde değerlendirilirken, bir kısmı da reçel yapımında kullanılıyor.
Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç ise bölgenin böğürtlen üretimindeki önemine dikkat çekerek, “Türkiye’yi dünyayı gezin böyle bir böğürtlen nerede bulursunuz? Türkiye’nin böğürtlende ana merkez üssü Bursa’dır ve Bursa’nın da Gözede’dir. Kalite bakımından en iyisi bu bölgede yetişiyor” ifadelerini kullandı.
Kılıç, yüksek kalitedeki bu meyvenin üreticilerinin piyasa dalgalanmalarına maruz kaldığını vurgulayarak, “Kilosu peşin ve vadeli olarak 110-130 lira arasında değişiyor” dedi. Ayrıca, nisandaki zirai don olayları ve yaz sıcağının etkisiyle geçen yılki 3 bin ton olan üretimin bu yıl 2 bin tona düştüğünü belirtti. “Kaliteyi yakalamışsınız ama fiyat beklendiği gibi değil. Dondurma sanayisinden pasta sanayisine kadar gıda sektöründe geniş alanda kullanılıyor. Avrupa çiftçisi ile yarışır hale geldik ama maliyet konusunda bizden çok iyiler. Türkiye’de 4-5 bin ton böğürtlen üretiliyor ama tüketimi 10 bin tonun üzerinde. Yani böğürtleni de ithal ediyoruz” biçiminde konuştu.
Şifa kaynağı böğürtlen
Mineral ve vitaminler bakımından zengin olan böğürtlen, aynı zamanda antioksidan özellikleriyle sağlık açısından önemli bir meyve olarak biliniyor. Özellikle antosiyaninler ve fenolik maddeler açısından zenginliği nedeniyle birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olduğu değerlendiriliyor.