Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde faaliyet gösteren Terapötik Aferez Merkezi, hem hematoloji hem de onkoloji hastalarının tedavisinde önemli başarılar elde ediyor. Ayrıca, gönüllü kök hücre bağışı alanında da dikkat çekici ilerlemeler kaydediliyor.
2022 Eylül ayında kök hücre toplama işlemlerine başlayan merkez, bugüne kadar 330 kök hücre toplamayı başardı. 2025 yılının ilk dört ayında Türkiye genelinde toplanan kök hücre sayısında ikinci sırada yer alan Terapötik Aferez Merkezi’nde yürütülen çalışmalar, Uzm. Dr. Hilmi Erdem Gözden ve Uzm. Dr. Bedrettin Orhan tarafından aktarıldı.
Merkezde üç hekimin görev yaptığını belirten Hematoloji Uzmanı Dr. Hilmi Erdem Gözden, “Merkezimizde terapötik yani tedavi amaçlı aferez işlemlerinin yanı sıra, gönüllülük esasına dayalı kök hücre mobilizasyonuna da katkı sağlıyoruz. Ülkemizde birçok merkezde yapılan bu işlemin amacı ihtiyaç sahibi olan çeşitli hematolojik malignite ya da onkolojik malignite tanısı almış hastalara destek sağlamak. Kök hücre toplama işlemi öncesinde bağışçı olan kişinin kanındaki bazı etiketler yine TÜRKÖK merkezi tarafından depolanıyor. Bu depolanma sonrasında etiketlere uygun ihtiyaç sahipleriyle eşleşiyor’’ şeklinde ifade etti.
Komplikasyon Yaşanmıyor
Eşleşme sürecinin iki aşamada yürütüldüğünü söyleyen Dr. Gözden, “İlk aşamada saha ekiplerimiz bağışçı adaylarını bilgilendiriyor. Ardından merkeze başvuran aday, fizik muayene ve laboratuvar tetkiklerinden geçiriliyor. Amacımız, bağışçıya hiçbir zarar vermeden işlemi güvenli bir şekilde tamamlamak. Şimdiye kadar yapılan işlemlerde de uygulanan tedavi, sonrasında uygulanan aferez yöntemi de dahil olmak üzere hiçbir süreçte komplikasyon yaşamadık” dedi.
Gönüllüler detaylı bilgilendiriliyor
Uzm. Dr. Gözden, merkezde görev yapan hekimlerin gönüllülük esasına dayalı çalıştığını vurgulayarak, “Amacımız katkı sağlayabilmek. Hastaların genelde kafalarında olan soru işaretlerini giderebilecek cevaplarımız, hem saha elemanları hem de tarafımızca yapılan muayeneler doğrultusunda veriliyor. Bazen korku ya da hastaların genel bir çekincesi olabiliyor. Bunlar arasında ilaçların uygulanması, aferez işleminin nasıl olduğu, gereken kök hücrelerin hangi taraftan toplandığıyla ilgili sorular oluyor. İşlemlerimiz genelde ufak bir iğne tedavisi sonrasında damar yolundan bir cihaz aracılığıyla kök hücre toplama işlemi olarak tamamlıyoruz” şeklinde konuştu.
“Kök hücreye duyulan ihtiyaç çok büyük”
Hematoloji Uzmanı Dr. Bedrettin Orhan da, “Merkezimizde yalnızca kök hücre bağışı değil, aynı zamanda yoğun bakım, nöroloji ve hematoloji hastalarına da aferez hizmeti sunuyoruz. Bu işler bizleri yormakta ve zorlamakta ancak burada uyumlu bir şekilde çalışıp vatandaşlara hizmet ettiğimiz için mutluyuz. TÜRKÖK gönüllü bağışçılarına destek olmayı çok istiyoruz. Özellikle lösemi başta olmak üzere birçok hastalıkta kök hücreye büyük ihtiyaç duyuluyor. Umarım bu çalışmalarımız bundan sonraki süreçte de devam eder” sözlerini kaydetti.