1. Haberler
  2. Son Dakika Bursa Haberleri
  3. Bursa’da İklim Değişikliğiyle Mücadele Projesi

Bursa’da İklim Değişikliğiyle Mücadele Projesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa Teknik Üniversitesi, iklim değişikliğinin şehir üzerinde yarattığı olumsuz etkileri azaltma amacıyla yeni bir projeye imza attı. Bu proje sayesinde, Bursa’nın serinletilmesine katkı sağlayan bitki türleri belirlenecek. Aynı zamanda bu çalışma, ülke genelinde de fayda sağlayacak pek çok bilgi sunacak.

Bursa’nın tek teknik üniversitesi olma sorumluluğuyla hareket eden Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), teknoloji, çevre ve toplum gibi alanlarda ortaya çıkan sorunlara çözüm arayışlarını sürdürüyor.

Ülkeye ve Bursa’ya önemli katkılarda bulunan BTÜ, şimdi de iklim değişikliği ile ilgili bir projeyi hayata geçiriyor. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Araştırma Görevlisi Onur Aksoy’un yürütücülüğünde geliştirilen “İklim Değişikliğine Hazırlık Sürecinde Açık Yeşil Alanlarda Bitkisel, Yapısal ve Konumsal Faktörlerin Kentsel Serinletme Etkisinin İrdelenmesi” başlıklı proje için destek alındı.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Doç. Dr. Kamil Erken danışmanlık yaparken, lisans öğrencisi Eray Gümüş’ün bursiyer olarak yer aldığı proje, Bursa pilot alan olarak belirlenerek, iklim değişikliğinin kent içindeki etkilerini azaltmayı hedefliyor.

Bitkiler ve yapıların sıcaklık etkileri incelenecek

Proje çerçevesinde, bitkilendirilmiş ve bitkilendirilmemiş alanların serinletme ve sıcaklık üzerindeki etkilerinin net bir şekilde değerlendirilebilmesi için çok sayıda sıcaklık ölçümü gerçekleştirilecek. Bitki türlerinden elde edilen gölgeler, yer örtücüler, ağaçlandırma yapılmış ve yapılmamış alanlar, farklı yüksekliğe sahip bina gölgeleri ve 15 farklı döşeme malzemesinin ölçümleri ile hangi bitkilerin serinletmeye katkı sağladığı, hangi materyallerin sıcaklığı artırdığı belirlenecek.

Bioklimatik mekânların yaratılması amacı

Proje Yürütücüsü Onur Aksoy, kamuya açık yeşil alanlarda bulunan bitkilerin şehre olan serinletme etkisini ve etki mesafesini inceleyeceklerini belirtirken, hedeflerinin iklim değişikliğine uyum konusunda yenilikçi çözümler sunmak olduğunu vurguladı. “Bursa’nın önemli açık yeşil alanlarında gerçekleştirilecek bu çalışma, kentin iklim direncini artırarak bioklimatik açıdan konforlu mekânların oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Gri ve mavi altyapı ile sağlık odaklı tasarımlar

Proje, gri altyapı kapsamında kullanılacak döşeme malzemelerinin serinletme etkisini artırmayı hedefliyor. Onur Aksoy, “Araştırmalarımız ile zararlı ultraviyole ışınlarının ve yansıyan ışık oranının az olduğu malzemelerin seçimi yapılabilecektir. Su yüzeylerinin çevresindeki serinletme etkisini inceleyerek mavi altyapıya katkıda bulunulacak. Ayrıca ileride yapılacak kamu açık yeşil alanların planlanmasına da temel oluşturulacaktır.” ifadelerini kullandı.

Rektör Çağlar: Kayıtsız kalmıyoruz

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Doç. Dr. Kamil Erken ve Araştırma Görevlisi Onur Aksoy’u bu projeleri için tebrik ederek, “Akademisyenlerimiz, Bursa ve ülkemizin çevre kirliliği, sektörel problemler ve afet olayları gibi konulara kayıtsız kalmayarak çözümler geliştirmekte. İklim direncine yönelik bu yeni projenin iklim değişikliği sorununa fayda sağlamasını umuyor, akademisyenlerimize bu değerli katkıları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Bursa’da İklim Değişikliğiyle Mücadele Projesi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks