1. Haberler
  2. Son Dakika Bursa Haberleri
  3. Bursa’da Enginar Hasadı İçin Bıçakçılar Yoğun!

Bursa’da Enginar Hasadı İçin Bıçakçılar Yoğun!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa’nın coğrafi işaret tescilli kaliteli enginarının yetiştiği Hasanağa Mahallesi’nde hasat devam ederken, kesim ve soyma işlemleri için gerekli olan bıçakların bilendiği bıçakçılarda yoğunluk gözlemleniyor.

Geçen yıl 350 bin enginar üretimi gerçekleştiren Hasanağa’da, bu yıl 500 bin civarında enginar kesilmesi bekleniyor. Bu durum, önceki yıl tane fiyatlarının ortalama 40 olması sayesinde üreticilerin yüzünü güldürmesiyle gerçekleşti. Bu sene ekim alanlarını yaklaşık yüzde 75 artırarak 350 dönüme ulaştılar. Bu yıl ekilen enginarlar, önümüzdeki yıl tam verim verecek. Hasanağa’daki üretimin yanına diğer bölgelerdeki üretim de eklenince, Bursa genelinde yüzbinlerce enginar kesilip işlenecek. Üreticiler genelde kendi enginarlarını kesip, soyarak paketledikleri için bıçaklarını özel yerlerde biletmekte. Kapalı Çarşı’daki bıçakçılarda, şu günlerde Kurban Bayramı ve enginar hasadı nedeniyle büyük bir kalabalık yaşanıyor.

 

Hasanağa Mahallesi Kadın Derneği Başkanı Neşe Ergen, enginarı vakumlamadan önce kullanılan bıçakların özel olduğunu belirtti. Enginarın nasıl soyulduğuna dair merakın sıkça gündeme geldiğine değinen Ergen, “Öncelikle bir alışkanlık ve el becerisi gerekiyor ancak asıl önemli olan bıçaklar. Hem çok keskin olacak hem de enginar soymak için tasarlanacak. O yüzden özel yerde bileyletiyoruz. Hasat döneminde mahalledeki herkes bıçağını biletmek için Kapalı Çarşı’ya gider” ifadelerini kullandı.

Enginarı elma soyar gibi soyduklarını anlatan Ergen, “El becerisi de lazım. Kararmadan hızlı şekilde soyulup limonlu suya atılması gerekiyor. Vakuma girmeden önce suyundan arındırıyoruz ve vakumluyoruz. Bugünlerde hemen her evde enginar telaşı yaşanır mahallemizde. Hasatı, soyulması, işlenmesi, vakumlanması derken tüm günümüzü alıyor. Yüzbinlerce enginar düşünün. Hepsinin tek tek işlenmesi kolay olmuyor. Siparişler de gelmeye devam ediyor. Hepsine yanıt vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Enginar bıçakları 4 aşamadan geçiriliyor

Bıçakçı Mehmet Akçora, dedelerinden kalma bu mesleği sürdürdüklerini ve ailesinin 100 yıldan fazladır bıçakçılık yaptığını belirtti. Kapalı Çarşı’da çeşitli bıçakların satışının yapıldığını ve bikelendiğini ifade eden Akçora, Kurban Bayramı arifesinde çifte yoğunluk yaşandığını aktardı. Ayrıca, enginar hasadı dolayısıyla işlerindeki hareketliliğe de dikkat çekerek, “Enginar bıçakları özeldir. Özel bilenir. 4 aşamadan geçirilir. En son kılağı alındıktan sonra kullanıma hazır hale gelir. Hasat hızlanınca enginar üreticileri soluğu bizde alıyor. Biz de bu dönemde yaşanan yoğunlukta talebi karşılamaya çalışıyoruz” diye açıkladı.

Bursa’da Enginar Hasadı İçin Bıçakçılar Yoğun!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks