Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Osmangazi Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Kaya’nın dikkat çekici uyarısını okuyucularıyla paylaştı…
Yılmaz, köşesinde şu ifadeleri kullandı:
Osmangazi’de bulunan Ahmetpaşa Mahallesi’nde bahçeli bir evde büyüdüm. O yıllarda, mahallemizdeki tüm evler tek katlı ve bahçeliydi.
Her bahçede şeftali ve erik ağaçları, köşe başlarında ise kümes bulunmaktaydı. Sokakların girişlerinde dut ağaçları ise yaygındı.
Çocukluğumuzda, Değirmenlikızıkın köy olduğu dönemlerde, dedemizin kestaneliği bulunuyordu.
O dönemler ve o Bursa artık gerilerde kaldı. Ancak, kentin önemli markalarını hızla kaybediyoruz. Örneğin, Bursa’nın sembolü haline gelmiş olan kestane, şu an ağaçlara yayılan hastalıklar ve binalar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Artık kestane, başka şehirlerden tedarik ediliyor.
Bunun yanı sıra, ovalardaki büyük bahçelerde yetiştirilen şeftali de tehlike altında.
Bu tehlikeye dikkat çeken Aksungur Mahalle Muhtarı, OVADER Başkanı, S.S. Aksungur Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve Osmangazi Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi olan Sinan Kaya, önemli bir çağrıda bulundu.
Kaya, “Bursa Ovası’nın değeri olan şeftaliye sahip çıkalım” diyerek durumu vurguladı.
Kaya, “Bursa ile özdeşleşen, kentimizin en önemli tarımsal ürünlerinden olan Bursa Şeftalisi’nde hasat dönemi yaklaşıyor. Türkiye genelinde yaklaşık 100’e yakın şeftali çeşidi olmasına karşın, yalnızca iki çeşit, Gülhaven ve Hale coğrafi işaret tescili aldı.” dedi.
Bu iki çeşidin yalnızca Bursa’da yetiştiğine dikkat çeken Kaya, “Bugün pazarlarda ve marketlerde Bursa Şeftalisi adıyla farklı bölgelerde yetiştirilen ve hatta genetiği değiştirilmiş çeşitler satılıyor. Bu durum hem tüketiciyi yanıltıyor, hem Bursa Ovası’nda alın teriyle üretim yapan çiftçimizi mağdur ediyor.” sözlerini ekledi.
Kaya’nın gözlemi ise şu şekilde oldu:
“Girdi maliyeti, iklimsel koşullar ve pazarlama sıkıntıları üreticinin gelirini düşürüyor. Pek çok üretici şeftaliden vazgeçme noktasına geldi.”
Kaya, Sağlıklı bir gelecek için çağrısını net bir şekilde dile getirdi:
“Bu topraklara özgü Bursa Şeftalisi’ne Bursa sahip çıkmalı.”
Şeftali nasıl kurtulur? Sinan Kaya öneriyor
Görev tanımında Aksungur Muhtarı, OVADER Başkanı, Aksungur Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve Osmangazi Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi olan Sinan Kaya, şeftali için bazı önerilerde bulundu:
“Gerçek Bursa Şeftalisi tanıtımına ağırlık verilmeli. Coğrafi işaretli ürünler etkin denetlenmeli. Üretici desteklenip tüketiciyle doğrudan buluşturulmalı. Yanıltıcı etiket ve satışlara yaptırım uygulanmalı.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…