Bursa, Türkiye’nin sanayi alanındaki öncü şehirleri arasında yer alarak yılın ilk yarısında ülkenin toplam ihracatına 8 milyar 539 milyon 825 bin dolarlık önemli bir katkı sağladı. Ocak-haziran dönemindeki dış satım rakamının yüzde 50,32’lik kısmı otomotiv sektörüne ait ürünlerden oluştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre otomotiv ve tekstil üretimiyle öne çıkan Bursa’nın ocak-haziran dönemindeki ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,4 oranında bir artış göstermiştir.
Kentten 181 farklı ülke, serbest bölge ve özerk bölgeye gerçekleştirilen ihracat toplamda 8 milyar 539 milyon 825 bin dolara ulaştı. Bursa’nın dış satımı, Türkiye’nin genel dış ihracatının yüzde 6,49’unu kapsıyor.
Bursa’nın ihracatında otomotiv sektörü başı çekiyor
Otomotiv endüstrisi, Bursa’nın dış satımında en büyük paya sahip. Şehirde yer alan OYAK Renault, TOFAŞ, Bosch ve Karsan gibi büyük firmaların katkısıyla otomotiv ihracatı ilk yarıda 4 milyar 297 milyon 294 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu değer, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6’lık bir artış kaydetti.
Bursa’nın dış ticaretinde ikinci sırayı alan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de 716 milyon 135 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı.
Üçüncü sırada yer alan tekstil ve ham maddeleri sektörünün 6 aylık toplam ihracatı ise 619 milyon 994 bin dolar olarak belirlendi.
Bursa’nın ocak-haziran dönemi ihracatına diğer sektörlerden sağlanan katkılar arasında makine ve aksamları 610 milyon 717 bin dolar, kimyevi maddeler ve mamulleri 425 milyon 648 bin dolar, çelik 423 milyon 361 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünleri 372 milyon 753 bin dolar, demir ve demir dışı metaller 300 milyon 610 bin dolar, iklimlendirme sanayisi 272 milyon 885 bin dolar ve elektrik-elektronik 114 milyon 152 bin dolar olarak kaydedildi.
İhracatın 386 milyon 276 bin dolarlık bölümünü ise çimento, yaş sebze ve meyve gibi 15 sektör oluşturdu.
Bursa’nın Fransa’ya ihracatı yüzde 39,5 arttı
Bursa’nın en fazla ihracat yaptığı ülke, yüzde 2,4’lük artışla 1 milyar 235 milyon 218 bin dolarla Almanya oldu.
İkinci sıradaki Fransa’ya yapılan dış satım, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 39,5 artarak 847 milyon 333 bin dolardan 1 milyar 181 milyon 720 bin dolara yükseldi.
Bunun yanı sıra, geçtiğimiz yılın ilk yarısında 508 milyon 515 bin dolar ihracat yapılan İspanya’ya bu yılki aynı dönemde dış satım yüzde 26,4 artarak 642 milyon 661 bin dolara ulaştı.
Ülke genelinde İtalya’ya 650 milyon 412 bin dolarlık dış satım gerçekleştiren Bursalı sanayiciler, geçtiğimiz yıl sadece 76 milyon 595 bin dolar ihracat yaptıkları Portekiz’e bu yıl 130 milyon 527 bin dolarlık ürün göndererek ihracatı yüzde 70,4 oranında artırdılar.
Yunanistan’a yapılan ihracat ise geçen yılın ocak-haziran dönemine kıyasla yüzde 56,5 artışla 100 milyon 851 bin dolardan 157 milyon 811 bin dolara çıktı.
Bursa ihracatta Türkiye’nin hedeflerine güçlü katkı sağlıyor
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın Türkiye’nin ihracata dayalı büyüme hedeflerine en fazla katkı sağlayan şehirlerden biri olduğunu belirtti. Burkay, üretim gücü ve girişimcilik vizyonuyla Türkiye’nin kalkınma hedeflerine katkı vermeye devam edeceğini ifade etti.
Burkay, yılın ilk yarısında 8,5 milyar doları aşan ihracat performansının, bölgedeki savaşlar, küresel ticaret savaşları ve korumacı politikalara rağmen kaydedilen önemli bir başarı olduğuna dikkat çekti ve “Yüksek enflasyonla mücadelede firmalar, başta finansmana erişim olmak üzere desteklere ihtiyaç duyuyor. Uygun koşullarda finansmana erişim, ihracat hedeflerimizin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor,” dedi.
Burkay, BTSO olarak küresel fuarcılık organizasyonları, Ticari Safari programları, UR-GE ve HİSER projeleriyle Bursa’nın ticaret potansiyelini artırmayı hedeflediklerini de vurguladı. “Yurt dışı fuar organizasyonlarımız, kümelenme projelerimiz ve yeni nesil fuarcılık çalışmalarımızla firmalarımızın küresel pazarlara açılmalarını destekliyoruz. Bursa Business School, Bursa Teknoloji Koordinasyon ve AR-GE Merkezi ve Model Fabrika gibi yapılarımızla firmaların dijitalleşme ve katma değerli üretim süreçlerini güçlendirerek ihracat kabiliyetlerini artırıyoruz,” şeklinde konuştu.
Son olarak, Bursa’nın güçlü sanayi altyapısı ve girişimci iş dünyasının Türkiye ekonomisine yön vermeye devam edeceğini vurgulayan Burkay, kentin mekansal planlamasının sanayi üretim altyapısını destekleyecek şekilde düzenlenmesinin, üretim ve ihracat kapasitelerini daha da ileriye taşıyacağını belirtti.