1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Boyun Fıtığına Dikkat: Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri

Boyun Fıtığına Dikkat: Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bel ve kollarda ağrı, yürürken denge kaybı, kolda uyuşma gibi belirtiler, boyun fıtığının habercisi olabilir. Duruş bozuklukları ve trafik kazaları gibi travmalar, boyun fıtığının yaygın sebeplerindendir. Özellikle 30-40 yaş aralığında, sürekli oturarak çalışan ofis çalışanlarında bu rahatsızlığın görülme sıklığı artmaktadır. Boyun fıtığı ile ilgili bilgileri, Beyin, Sinir, Omurga ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz aktarıyor.

“KOLDAN VURAN UYUŞMALARA DİKKAT”

Prof. Dr. Mahmut Akyüz, boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru kayması sonucunda sinirlere ve omuriliğe baskı yaparak çeşitli şikayetlere yol açtığını belirtmiştir. “Bu durum, en çok kolda hissedilen uyuşmalarla kendini gösterir. Ayrıca ensede ağrı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, denge sorunları ve kaslarda güç kaybı gibi diğer belirtiler de gözlemlenebilir” ifadelerini kullandı.

“EL VE KOLLARDA HİS KAYBI VARSA”

Stres kaynaklı kas spazmlarının boyun ağrılarının %70’ini oluşturduğunu vurgulayan Akyüz, durumun ilerlemesi halinde boyun fıtığı, omurga kanalında daralmalar gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti. “Bu sıkıntılar, kol ve ellerde kuvvet kaybı, uyuşuklukla birlikte yürümekte zorluk çekilmesine neden olabilir. Tek bir sinir etkilenirse kolda ve parmaklarda ağrı, sızlama ve karıncalanma hissedilirken, ciddi bası durumlarında bu belirtiler daha da şiddetlenebilir. Omurilik sıkışması olduğunda ise ayaklarda karıncalanma ve idrar kaçırma gibi ek şikayetler de ortaya çıkabilir” dedi.

“FİZİK TEDAVİ VE DESTEK UYGULAMALARI YETERSİZ KALABİLİR”

Boyun fıtığı tanısı almış hastaların %85’inin fizik tedavi ve boyunluk kullanımıyla başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini kaydeden Akyüz, “Fizik tedavi yetersiz kalırsa cerrahi yöntemler devreye girmektedir. Modern cerrahi tekniklerle gerçekleştirilen operasyonlar, hastaların hızlı bir şekilde iyileşmesine olanak tanımaktadır. Boyun fıtığı için tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, istirahat, fizik tedavi, kilo düzenlemesi ve egzersiz planlaması bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

“AYNI BÖLGEDEN İKİNCİ FITIK RİSKİ SONA ERİYOR”

Akyüz, 90 dakikalık bir ameliyatın ardından hastaların 15 gün içinde normal yaşamlarına dönebildiğini ifade etti. “Bu ameliyatta, boyun bölgesinin ön kısmındaki iki kemik arasındaki kıkırdak ve sinire baskı yapan parçalar çıkarılır. Bu bölgedeki yüksekliği korumak için destek materyali yerleştirilir. Böylece hastalığın aynı yerden yeniden nüks etme ihtimali en aza indirilmiş olur” dedi.

“BOYUN FITIKLARINA YAPAY BOYUN DİSKİ KONFOR SAĞLIYOR”

Akyüz, “Yapay boyun diski, genç ve uygun hastalarda boyun hareketlerinin ve esnekliğinin korunması açısından tercih edilen bir tedavi yöntemidir. İşlem, mikrodiskektomi sonrası 10-15 dakika içinde tamamlanır ve vücut, yaklaşık 3 ay içinde uyum sağlar. Özellikle ileri boyun fıtıklarında hareketin korunması amacıyla uygulanabilir. Cerrahi başarı, uygun hastaya zamanında ve doğru müdahale ile orantılıdır” dedi.

5 KURAL

Boyun sağlığını korumak için günlük yaşamda dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralandı: “Masa başında uzun süre boynunuzu eğik tutmaktan kaçının, bilgisayarınızı göz seviyenizde konumlandırın, klavyenizin yüksekliğini doğru ayarlayın, yürürken dik durmaya özen gösterin, boyun kaslarını güçlendirici egzersizler yapın ve haftada 3 gün 1’er saat yüzmeye gayret edin.”

(İHA)

Boyun Fıtığına Dikkat: Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks