Dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden Bodrum’da coğrafi işaretle tescillenmiş olan Bodrum mandalinasının hasadı başladı. Başta Bitez ve Ortakent mahalleleri olmak üzere yarımadanın farklı bölgelerinde üreticiler mandalinaları bahçelerden toplamaya koyuldu.
Aroması ve karakteristik kokusuyla öne çıkan Bodrum mandalinası, özellikle reçel, gazoz, lokum ve kolonyada kullanılan değerli bir üründür. Ancak bu yıl rekoltenin 3 bin tonun altında olduğu ifade ediliyor.

‘REKOLTE 3 BİN TONUN ALTINA DÜŞTÜ’
Bodrum Mandalin Hareketi Öncüsü ve Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Erman Aras, Bodrum mandalinasının yılbaşının belirtilerinden biri olduğunu vurguladı.

Aras, “Aralık ayında Bodrum yerli mandalinası güzel ve yenilebilir formuna geliyor. Bu sene Bodrum geneline baktığımız zaman rekolte 3 bin tonun altına düştü. Çünkü ağustos ayında yüksek sıcaklıkların Bodrum mandalinasını olumsuz etkiledi.” açıklamasında bulundu.

Bodrum mandalinasında mevcut fiyatların pazarda beklendiği gibi olduğunu belirten Aras, “Piyasada çok çekirdeksiz mandalina var. Bodrum mandalinası bunların aksine çekirdekli, aroması çok güçlü. Seveni çok ama pazar bulması zor. Çekirdeksiz daha çok tercih ediliyor. Bodrum mandalinasını yiyen bir daha bırakamıyor. Bahçede toptan olarak kilosu kalitesine göre 15-20 lira bandında gidiyor. Son kullanıcıya kilosu 40-50 lira bandında ulaşıyor. Manavlara gittiğiniz zaman bu rakam 100 liralara kadar gidebiliyor.” şeklinde konuştu.

‘MENÜLERDE KULLANILSIN’
Bodrum’daki işletmelerin Bodrum mandalinasını menülerinde kullanmalarını talep eden Aras, şunları söyledi:

“Bodrum mandalinasıyla güzel katma değerli ürünler yapılabiliyor. Bodrum’daki işletmeler gerçek anlamda taleplerini masaya koysalar, Bodrum’daki üretim aslında Bodrum’daki işletmelere bile yetmez. Katma değerli ürünleri yaz boyu gelen misafirlere sunabilirler. Bu bizim kurtuluşumuz olur. Bahçedeki rakamlar da yükselmiş olur. Böylelikle mandalina yetiştiricileri de bahçelerine bakabilirler. Amacımız da bunu yapmak.”

‘YEŞİL FORMU DA GÜZEL’
Aras, Bodrum mandalinasının ağustos ayında ortaya çıkan yeşil formunun güzel olduğunu ve iyi bir pazara sahip olduğuna dikkat çekti.

Aras, “Yeşilken iyi kullanabilsek o zaman seyreltmiş oluyoruz. Şimdi yetişen ürünler çok daha güzel ve lezzetli olarak bize geri dönüyor. İşletmeler coğrafi işaretli Bodrum mandalinasına sahip çıksa üreticilerin yüzü güler, ağaçları koruruz. Hasadımız normal şartlarda Ocak 15’e kadar ve en lezzetli zamanı. Don olmazsa şubat sonu mart ortasına kadar devam ediyor. Don olursa tadından gidiyor. O nedenle aralık ayı en güzel zamanı, herkese tavsiye ederim.” ifadelerini kullandı.




