1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Balıkesir Kuzusu Oyunu: Fiyatlar Sıçradı!

Balıkesir Kuzusu Oyunu: Fiyatlar Sıçradı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarımsal Üretim ve Küçükbaş Yetiştiricileri Derneği (TÜRKYED) Genel Başkanı Nihat Çelik, kırmızı et sektöründeki bazı uygulamaların dikkat çekici olduğunu ifade etti. Çelik, Karaman, Konya, Niğde ve Ankara’dan getirilen kuzuların Balıkesir’de kesileceğini ve burada kaşelendiğini belirterek, “Bu durum, ‘Balıkesir kuzusu’ unvanı ile birlikte market ve kasaplarda yüksek fiyatlarla satılmasına neden oluyor” iddiasında bulundu.

“EN AZ 100 LİRA FARK YANSITILIYOR”

Türkiye Gazetesi’nden Cemal Emre Kurt’un haberine göre Çelik, Türkiye genelinde küçükbaş hayvan varlığının 60 milyon, Balıkesir’de ise 500 bin olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “500 bin hayvandan yaklaşık 400 bin anaç çıkar. Bu 400 bin hayvandan elde edilecek kuzu eti de bu kadar olur. Bu sayı İstanbul’un bir günlük tüketimine neredeyse denk. O zaman her tarafta Balıkesir kuzusu satılıyorsa bizim geriye kalan 59 milyon 500 bin hayvanımızın kuzusu nereye gidiyor? Her kasap diyor ki Balıkesir kuzusu satıyorum. O hâlde diğer illerin kuzuları nerede? Karaman, Konya, Niğde, Ankara gibi tüm illerden kuzu yüklenip Balıkesir’e gidiyor, orada kesim yapılıp, kaşe vurulup oradaki kuzu tekrar bize dönüyorsa et fiyatları yükselir. Kırmızı etin kilogramı 1.000 liraya ulaşıyor. Hâliyle bu ete hem lojistik, işletme kârları (kasap, market gelirleri) hem de Balıkesir kuzusu markası nedeniyle en az 100 lira fark yansıtılıyor. Vatandaşa böyle satılıyor. Tarım Bakanlığı bunları denetliyor. Türkiye genelinde birçok ilde mezbaha var. Ancak mesleği kendi çıkarlarına alet eden bir grup aracı bu tarz oyunlarla insanların geçimiyle oynuyor.”

Kırmızı ette Balıkesir kuzusu oyunu deşifre oldu!

“SIRF ÜRÜNÜ PAHALI SATMAK İÇİN YAPILIYOR”

Sadece market ve kasapların satın alma sorumlularının mezbahanın sertifikasına bakarak kuzunun üretim yerini anlayabileceğini vurgulayan Çelik, “Vatandaşın satın alınan kuzu etinin üretim yerini anlama ihtimali düşük. Bu sırf onlara ürünü pahalı satmak için yapılıyor. Günün sonunda ise fatura hem Balıkesirli üreticiye hem de vatandaşa kesiliyor. Bir de elbette bu sertifikaya sahip olmadan da Balıkesir kuzusu diye satanlar yok mu, o da elbette var. Yani burada çok ciddi bir sorun var ve bu çözüme kavuşmalı” dedi.

“ARTIK BUNU YAPMAYA CESARET EDEMİYORLAR”

Çelik, geçmişte kırmızı ete satış öncesi tazyikli su sıkılarak gramajlarının artırıldığını ancak bu durumun deşifre edilince sona erdiğini belirtti. “Eskiden market, kasap reyonlarında et tepsisinin altında su biriktiğini hepimiz görürdük. Aldığımız etin poşeti eve gidene kadar ıslanırdı. Şimdi reyondaki ette su birikmesi göremezsiniz. Artık bunu yapmaya cesaret edemiyorlar” diyerek durumu özetledi.

Balıkesir Kuzusu Oyunu: Fiyatlar Sıçradı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks